sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Kissojen nimeämisestä

Muutama päivä sitten mobiililaitteesta löytyi hauska lista, joka toi mieleen sen, kuinka hankalaa Roopen ja Ilmon nimeäminen olikaan kissojen kotiuduttua vuosi ja 1,5 kk sitten.

Tyttökissalle olisi ollut helpompi keksiä nimiä, mutta jotenkin uroskissalle nimen keksiminen tuntui vaikealta, saati sitten, kun piti nimetä kaksi kissaa samanaikaisesti. Kasvattajakin oli yrittänyt auttaa pulmaa nimeämällä kissat selkeillä nimillä, mutta alkuperäiset Taavi ja Kaapo olivat foneettisesti melko lähellä toisiaan, niin tuntui tarpeelliselta ainakin harkita uusia nimiä.

Nimien pohdinnan tueksi selailtiin nimikirjoja ja googlailtiin tähtien, näyttelijöiden, kreikkalaisten jumalien, muiden kissojen ja jopa koirien (!) nimiä.

Ilmo sai lopulta nimensä ensimmäisenä. Ilmo löytyi suomalaisten nimien nimikirjasta ja jotenkin kuvasi osuvasti meidän pikkuruista, reippaana touhuilevaa kissaa.

Pieni 16-viikkoinen Ilmo laatikoiden keskellä
 Ilmo ei ollut meille ennestään tuttu nimi. Ilmon nimeäminen Ilmoksi onkin aiheuttanut hauskoja uusia mielleyhtymiä erilaisissa tilanteissa:


"Jo on Ilmoja pidellyt"
Roopen nimeäminen oli huomattavasti vaikeampaa ja kestikin muutaman päivän, ennen kuin lopulliseen nimeen päädyttiin. Roopen ulkoasu oli pienestä pitäen jotenkin maskuliinisempi, joten kissalle yritettiin keksiä miehekkäämpää nimeä. Ensimmäinen kannatusta saanut ehdotus oli Arnold, mutta lempinimi "Arska" särähti niin paljon korvaan, että mietinnät jatkuivat vielä.

Pieni Arnold-kisu?

Muita listalla olleita nimiä olivat mm. Domino, Neo, Pavlov, Osiris, Artemis, Paju ja Schrödinger, mutta näistäkään ei oikein mikään vaihtoehto lyönyt itseään läpi.

Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme Roopeen, koska vaikka nimi oli melko tavanomainen, kaikista pöydällä olleista ehdotuksista kissa vaan jotenkin näytti eniten Roopelta.

Roope-kisu
Myöhemmin tosin huomattiin, että pentukissan ulkonäkö voi pettää. Roope on myöhemmässä iässään rotevammasta olemuksestaan huolimatta osoittanut sellaisia mammanpoikapiirteitä, että kissaa on myöhemmin kutsuttu myös lempinimillä "syli-Santtu" ja "Eppu".


17 kommenttia:

 1. Olipa kiinnostavaa kuulla teidän nimeämisprosessista. :) Ei ole oikeasti helppoa nimetä edes tyttökissaa. Nupusta tuli mulle aluksi mieleen Justiina (mutta onhan se aika paljon hempeämpi oikeasti!) ja Jujulle suunnittelin nimeä Filo, koska se oli niin filosofisen oloinen. Mietimme myös Jojoa, mutta Juju oli jotenkin pehmeämpi sanoa - ja sopii kyllä Jujulle vallan mainiosti. Nuppu taas on niin kullannuppu, että eihän se voisi muuta ollakaan kuin Nuppu, vaikka maailmassa on niin paljon muitakin Nuppu-kissoja. :)
  Eppu ja Roope ovat kieltämättä kuin kaksi marjaa! :) Ihanaa ystävänpäivää teille! Ja hyviä ilmoja! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppu ja Juju ovat tosi kauniit ja kekseliäät nimet. Sopivat myös erinomaisen hyvin kantajilleen. Jojo ja Filokin ovat kyllä hauskoja nimiä. Monet kissat ovat aikamoisia jojoja, kun sille päälle sattuvat. Pitää lisätä listalle, jos joskus vielä tarvitsee nimetä uusia kissoja.

   Poista
 2. Olipa kiva postaus! Mukava lukea mistä pojat ovat nimensä saaneet! Meillä on aika taas aika ilmeiset nimet; Pepsi on miehen lempijuoma ja kun meille tuli sitten poikakissa, tuli siitä Max. Nykyään lempijuoma on PepsiMax ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepsi ja Max jäävät kyllä heti mieleen :) Ja Pepsi vieläpä näyttää ihan Pepsiltä ja Max Maxilta!

   Poista
 3. Eppuhan on kuin ilmetty Roope, eiku.. :) Kiva postaus! Nimen keksiminen meillä sujui ihan helposti, kun "ryöstettiin" suoraan nimet kasvattajilta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä kätevää, jos kasvattajalta saa suoraan sopivat nimet, niin ei ole ihan välttämätöntä hermoilla monta päivää siitä, mitkä nimet kissoille antaisi.

   Poista
 4. Kiva kuulla nimeämistarinat. Itsekin joskus miettinyt postausta aiheesta, ehkäpä tästä nyt innostun. :) Te ootte kyllä löytäny pojille just oikeet nimet, tosi vaikeeta kuvitella näille mitään muuta nimiä.

  VastaaPoista
 5. Kisoojen nimeäminen ON vaikeata! Riinan nimi tuli kasvattajalta ja Saanan nimi keksittiin yhdessä kasvattajan kanssa (se tuli meille sijoitukseen), joten niitä ei pahemmin tarvinnut miettiä. Beisan nimeksi oli aluksi ehdolla Henna, mutta koska tuttavapiirissä oli jo ihmis-Henna, siitä olisi tullut liikaa mahdollisuuksia väärinkäsityksille. "Henna oksensi tänään TAAS matolle." jne. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Meillä ei ole ihan lähituttavapiirissä onneksi yhtään Roopea, ja joo, tuttujen ihmisten nimiä on kyllä hyvä vältellä.

   Poista
 6. Kiva postaus nimistä.
  Meillä oli aika helppoa, koska Sofi on syntynyt Sofian päivänä, niin se tuli aika luonnollisesti. Niin ja onhan se aika kuningatarmainen luonteeltaankin ;) Olga sai nimen "vahingossa", kun mieheni leikillään sanoi, että "no sehän on tietysti Olga" Minä innostuin siitä niin, että se jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tais käydä tuon Roopen kanssa jotenkin niin, että toinen vaan lopulta sanoi, että "no Roopeltahan se näyttää" ja sitten pohdinnan jälkeen kissasta todella tuli Roope. Nimipäivän olisi kyllä voinut myös tarkistaa. Sofia ja Olga ovat kyllä kivoja nimiä kissalle.

   Poista
 7. Oikun Roopesta olisi tullut Arnold olisin ollut ihan innoissani täällä kun mun lapsuudessa olikin juuri se Arska somppu joka oli siis Arnold :-D ♥ Mä halusin Rufuksesta jonkun R:llä alkavan se oli se kriteeri mutta Ruudolf oli jo blogimaailmassa varattu niin ei sitä voitu ottaa eli sit löyty Rufus poikien nimi listasta mikä kuulostaa mun mielestä tosi kivalle. Ei haluttu mitään semmoista perus nimeä joten Cocostakin ois tullut Webster jos mä olisin saanut päättää.. Mies oli vähän nihkeenä Cocopopsistakin, mut kun sanoin et sitä voi kutsua sitten Cocoksi niin sit kelpasi miehellekkin :') Mut Cocopoppelikokkeli on miehenkin mielestä nykyään hyvä nimi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rufus on ihan mahtava nimi ja se taisi olla jossain vaiheessa meilläkin mietinnässä. Meillä oli tuon perusnimi vs. ainutlaatuinen nimi -keskustelun kanssa juuri toisin päin, eli miehen ehdotuksia olivat nuo Arnold, Pavlov ja muut ja minä halusin tylsänä ihmisenä jotain helposti lausuttavia nimiä :D No, onneksi pitkiä lempinimiä on edelleen mahdollista keksiä. Ilmokin on usein "Pieni Ilmosiini" ja Roope on "Rosvo-Roope" tai "Ropsukka" tai jotain muuta.

   Poista
 8. Domino ja Neo, ihanat nimivaihtoehdot kissalle. :D Voin niin kuvitella, Domino olisi sellainen höpsö jokapaikan häslä ja kaikkien kaveri, Neo superälykäs akrobaatti. Eppu on mitä parhain lempinimi Roopelle, ovat tosiaan kuin kaksi marjaa ♥

  Hih Ilmovitsejä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitäis vaan keksiä jostain lisää kissoja nimettäväksi, niin nimilista tulisi taas hyötykäyttöön. Neosta tulee jotenkin mieleen sellainen musta tai valkoinen tosi solakka lyhytkarvainen kissa. Domino taas voisi olla joku pörheän pitkäkarvainen rotukissa, vaikkapa Maine Coon. :D

   Poista
 9. Kiva postaus ja kaksi marjaa on kovin osuva :D

  Meillä ainoastaan Börje saatiin nimettyä samantien, muitten kanssa painittiinkin sitten pitkään. Eikä ne mennyt ihan nappiin sitten kumminkaan, mutta onneksi voi käyttää lempinimiä ;)

  VastaaPoista