torstai 7. joulukuuta 2023

Roopen viimeiset päivät

Kyynelten läpi joudun kertomaan suru-uutiset. Roope-kissa siirtyi vehreimmille metsästysmaille 5.12.2023. 

Ikävä on riipaisevan kova ja tuntuu vaikealta käsittää, ettei kissaystävä ole enää täällä kanssamme. 

Roopen vei huonoon kuntoon kasvain maksan sappitiehyeessä. Koska kissalta löytyi myös toinen kasvain, ei leikkaushoitoa lähdetty yrittämään.

Kissat ovat taitavia piilottamaan oireita ja on vaikea sanoa, milloin sairaus tarkalleen ottaen alkoi näkyä. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut merkkejä - kotona useammin ja pidempään pörräävät kärpäset (kun toinen kissoista ei jaksanut enää niitä metsästää) ja lisääntynyt apaattisuus. Havahduin kuitenkin kunnolla vasta viime sunnuntaina, kun ruokahalu lakkasi ja Roope piiloutui yläkerran sängyn alle pimeimpään nurkkaan. Myös oksentelua oli jonkin verran. 

Maanantaina yläkertaan linnoittautunut Roope jaksoi vielä tulla portaille kurkkimaan, kun alakerrasta kuului ruokakupin kolinaa. 

Eläinlääkärissä tehtiin verikokeet ja saimme lähetteen ultraan ja tarkempiin tutkimuksiin huonojen maksa-arvojen perusteella. Roopea koitettiin hoitaa pahoinvointia estävällä ja ruokahalua lisäävällä lääkkeellä, mutta näistä ei ollut merkittävää apua. Oksentaminen lakkasi, mutta kissa ei edelleenkään suostunut syömään juuri mitään. 

Tiistaiaamuna kissan iho oli muuttunut keltaiseksi. Roopelle aloitettiin nesteytys ja kipulääkitys. Viedessäni Roopea eläinlääkäriltä toiselle ultrausta varten hän oli vain varjo entisestään. Turkki pesemättä, mustuaiset suurentuneet rauhoittavista lääkkeistä, IV-letku tassussaan, kantokopin takaseinämää vasten kyyhöttämässä. Olimme kuitenkin kovasti siinä uskossa, että kissa toipuisi tästä kaikesta, kunnes saimme kuulla huonot uutiset, jotka näkyivät jo meidät vastaanottaneen eläinlääkärin kasvoilta. 

Järkytys ja suru oli suuri, kun pidin sylissä viimeistä kertaa eläinystävääni, johon minulla oli muodostunut niin syvä side näiden yhdeksän yhteisen vuoden aikana. Itkien silittelin vielä kissan kaikki lempikohdat läpi ja hautasin kasvot turkkiin. Minun elämäni kissa. Ilmon rakas velipoika. Sitten oli aika, Roope hengitti viimeisen henkäyksensä ja siirtyi Sateenkaarisillalle. 

13 kommenttia:

 1. Voi ei 💔 Roopelle hyvää matkaa sateenkaarisillalle, jossa ei ole kipuja ja saa juosta vapaasti kärpästen perässä. Ilmolle ja ihmisille voimia tähän hetkeen ❤️

  VastaaPoista
 2. Olen pahoillani. Roopelle hyvää matkaa. Asia tuntuu omakohtaiselta, koska oma kissani on pitkäaikaissairas ja tulevaisuus pelottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, olen pahoillani. Kovasti jaksamisia ja voimia sinne vaikeaan tilanteeseen. ❤️

   Poista
 3. 💔
  Halit henkilökunnalle ja Ilmolle

  VastaaPoista
 4. Voi Roope 💔 Hyvää matkaa sateenkaarisillalle, siellä turkki kiiltää eikä ole kipuja. ❤️ Osanottohalaukset henkilökunnalle ja Ilpolle ❤️

  VastaaPoista
 5. Otan osaa. Oman kissan kuolema ottaa koville. Ilmokin on varmasti hämmentynyt, vaikka se todennäköisesti on veljen sairauden ymmärtänyt. Onneksi se ei kuitenkaan teillä ole yksinäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Joo, Ilmo on muutaman kerran selvästi harhaillut täällä etsimässä Roopea. Onneksi on kuitenkin enimmäkseen ollut oma, reipas itsensä.

   Poista
 6. Osanotto suruun. Itku tuli tätä lukiessani, kun jouduimme juuri myös Taavi kissan saattamaan taivaankotiin.

  VastaaPoista