keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Kuinka totuttaa kissa kantokoppaan? + video

Roopen ja Ilmon kanssa on käytetty paljon aikaa, että kissat tottuisivat kantovälineihinsä. Ensin jo ihan pentuna, etteivät eläinlääkärireissut olisi niin kurjia. Tuolloin meillä ei ollut omaa autoa, joten totuttaminen oli lähinnä sitä, että kuljetuslaatikot olivat esillä ja kissat kävivät niitä aina välillä tutkimassa. Lisäksi opetimme kissoille käskyn "koppaan" ja palkitsimme koppaan menosta ja siellä olosta.

Viitisen vuotta sitten aloitimme kissojen ruokinnan kantokopassa ja vielä tänäkin päivänä Roope ja Ilmo syövät ruokansa omassa kopassaan. Kissat tietävät, kumpi on kumman (tosin lähinnä niiden sijainnista) ja juoksevat niihin automaattisesti, kun henkilökunta lähestyy ruokakupin kanssa. Kantokopparuokinta ratkaisi meidän tuolloisen ongelman, mikä oli se, että Roope kävi ryöväämässä ruokaa oman ruokailunsa päätteeksi Ilmon kupista. Sen lisäksi kuljetuslaatikosta on tullut jatkuvan ruokinnan myötä turvapaikka, jonne kissat kantavat lelujaan tai ihmisiltä saalistamansa kananpalan "piiloon".

Ilmo makoilemassa pesässään

Meidän koppaantotuttamistavat joutuivat koetukselle Australiaan muuton aikaan, kun kissat joutuivat viettämään muutaman vuorokauden lentokopassaan. Puolen vuoden ajan ennen lähtöä käytettiin erityisen paljon aikaa siihen, että kissat tottuisivat uuteen paikkaan. Kissat ruokittiin kuljetuslaatikossa, ja lisäapuna käytin Feliway-suihketta, jotta tuntisivat olonsa turvalliseksi. Samoin koppaa kanniskeltiin ympäriinsä sisällä ja ulkona siten, että kissat olivat sisällä, ja harjoiteltiin autossa oloa eläinlääkärireissuilla. Luulen tästä kaikesta ollen paljon hyötyä, koska matkan ja 10 päivän karanteenin jälkeenkään kissat eivät saaneet traumoja koppaan menosta, vaan suostuivat sinne edelleen mielellään menemään. 

Näistä kokemuksista kumpusi innostus tehdä oheinen video siitä, miten kissan saa tykästymään kantokoppaansa. Muitakin vinkkejä olisi kiintoisaa kuulla, jos videolta jäi jotain puuttumaan. 

8 kommenttia:

 1. Kyllä mennään niin reippaasti siellä koppaan! Ihanat hännät, kun ruoka on tuloillaan! Kukahan meillä opettaisi Maxin koppaan.. Ps. Ihana rusketus ihmisillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D No, ei sitä kaikkea tässä elämässä tarvitse oppia Max, olet hieno kissa ihan muutenkin :)

   Poista
 2. Ylätassut! Teidän vinkeillä ainoa ero on se, ettei meillä ole sanaa millä mennä sinne. Meillä kun yritetään ylimääräisiä narrata pois kopasta :D siis silloin kun koppaa tarvitaan oikeesti kuljetukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, teillä on varmaan monta innokasta menijää <3 Kiva, jos vinkit vaikuttivat samoilta mitä teilläkin toiminut käytännössä! :)

   Poista
 3. Hyvä video!

  Meillä molemmat menevät temppuna koppaan, ja sisällä koppaa voi vähän kantaakin. Tositilanteessa eläinlääkärireissulla henkilökunnan jännitys kyllä aistitaan ja koppaan meno ei enää onnistukaan. Selvästi se muuttuu tempusta ansaksi! Teillä ei taida käydä niin? Henkilökunnalla paremmat hermot? :D Täyspaniikki iskee Kassiselle viimeistään hississä ja ulos mennessä ja autossa ollaan hätäkakkavaiheessa. Seppo pärjää autossakin paremmin, muttei kyllä nauti siitä mitenkään, kun sitä ei ole voinut eikä edelleenkään ollenkaan harjoitella. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kyllä sitä varmaan alkaa itsekin käyttäytyä eri tavoin, kun on oikeasti lähdössä johonkin. En ole yhtään yllättynyt, että viisaat ja herkät kissaeläimet sen aistivat! Roope ja Ilmo ovat niin herkkujen perään, etteivät vielä tuossa koppaanmenovaiheessa huomaa eroa, mutta maukuminen alkaa kyllä sitten, kun koppaa kannetaan autoon. Meillä on onneksi tarvinnut viime vuosina vain käydä teettämässä rokotukset ja perustarkastukset eläinlääkärillä, niin molemmat ovat melko rentoja autossa. Ei ole tainnut syntyä sellaista suoraa assosiaatiota, että nyt ollaan menossa jonnekin tosi ikävään paikkaan, kun laitetaan kissat autoon.

   Poista
 4. Ihana video ja hyviä vinkkejä!♥ Niin hellyttävä throwback vauva-Ilmoon! Minkä pienenä oppii, sen isonakin taitaa. :) Meillä Juju osaa koppaan menon eikä ole ikinä mitään ongelmia, mutta Nuppu... Huoh. Suurin ongelma on se, ettei sille voi antaa nameja palkkioksi, kun meillä on kaikki kuivaruoat pannassa sen tyhmän varastopunkkiallergian takia. Täytyy ehkä silti yrittää vaikka ruokkia Nuppua kopassa. Se vain on niin jääräpää, että koulutus vaatisi multa niin paljon omistautumista, että helposti jää. Mutta nyt tuli taas motivaatiota hommaan teidän videon ansiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaw, voi Nuppua <3 Kannattaa aina kokeilla, eipä siitä haittaakaan ole! Ehkä ainoa huono puoli se, että eivät nuo kopat olohuoneessa mitään kovin tyylikkäitä sisustuselementtejä ole...

   Poista