tiistai 18. lokakuuta 2016

Australiaan kissojen kanssa

Tuntuu tällä hetkellä vielä epätodelliselta, mutta totta se on: me kaikki muutamme ihan pian toiselle mantereelle!

Nyt kun kissojen paperit on viimein lähetetty lentojen varaamista varten ja päätös mukaan ottamisesta on siten lopullisesti lukittu, on hyvä hetki kertoa, mitä valmisteluja matka on tähän mennessä vaatinut. 

Ilmo ottaa rennosti lentokopan edessä. Kopan oveen on kiinnitetty nippusiteillä hyttysverkkoa, koska kissoilla on ollut tapana työntää tassujaan ulos rei'istä. 


Valmistelut alkoivat jo huhtikuun loppupuolella. Muutto ei ollut vielä tässä vaiheessa ihan varma, mutta koska lemmikkien tuontivaatimukset Australiaan ovat erittäin tiukat, kannattaa matkan suunnittelu aloittaa ajoissa epävarmuustekijöistä huolimatta. Koko vientiprosessi kestää vähintään noin seitsemän kuukautta. Täältä löytyy kätevä laskuri, jolla voi laskea matkaan kuluvan ajan ja aikatauluttaa eläinlääkärikäynnit. Täällä on 14 kohdan lista tehtävistä asioista ja tarvittavista dokumenteista ennen matkaa. 

Kissoilla oli valmiina jo mikrosirut ja yleisrokotukset, joten pääsimme suoraan hyppäämään kohtaan kolme ja rokottamaan kissat rabiesta vastaan. Sen jälkeen kissoilta otettiin toukokuussa verikoe, jolla varmistettiin, että vasta-aine rabiekselle on muodostunut. Verikokeen jälkeen täytyy vielä pysytellä poissa Australiasta 180 päivää, joten rabies ja verikoe kannattaa käydä hoitamassa hyvissä ajoin, mikäli lähdöstä voi tulla äkillinen päätös. 

Nippusiteestä tuli uusi lempparilelu
Kesäkuun alussa saimme varman päätöksen lähdöstä, joten oli myös aika edetä kissa-asioissa. Tällöin rabies-vasta-ainetestin tulokset ja muut tarvittavat paperit vietiin kunnalliselle eläinlääkärille, joka allekirjoitti ja leimasi virallisen todistuksen siitä, että kissojen verestä on löydetty tarvittava vasta-ainepitoisuus. 

Todistuksen saannin jälkeen haimme maahantuontilupaa, varasimme karanteenista paikan ja selvittelimme vaihtoehtoja kissojen kuljetukseen. Näiden vaiheiden aikana alkoi myös usean kuukauden kestänyt hermoilu siitä, että pitäisikö kissoja ottaa mukaan vai ei. Matkan pituus ja karanteenin olosuhteet jännittävät edelleen kovasti ja koko prosessi on ollut jo tähänkin mennessä henkisesti raskas, vaikka yhtään käpälää ei ole vielä viety Suomen rajojen yli. Stressiä lisää se, että eläinlääkärikäynnit, lentoliput ja karanteeni tulevat maksamaan yhteensä useita tuhansia euroja, joten vientipäätöstä täytyy punnita todella huolella ja tehdä laskelmat siitä, kuinka kuluista selviää. Lisäksi kissojen kanssa on huomattavasti hankalampi löytää perillä vuokra-asuntoa. 

Nippusiteen noutaja

Helpottavia tekijöitä päätökselle oli tieto siitä, että perillä tullaan hyvin todennäköisesti viettämään vähintään kaksi vuotta. Koska Ilmo ja Roope ovat rakkaita perheenjäseniä, olisi luopuminen ollut raskasta, joten näin on hyvä. Matkaan lähdetään kaikki yhdessä ja asioilla on tapana järjestyä.

Kissojen kuljetus päädyttiin järjestämään Travel Cargon kanssa. Eri lentoyhtiöillä ja -asemilla on erilaiset käytännöt eläinten kuljetusten suhteen, joten näin ensikertalaisina monimutkaisten vientivaatimusten viidakossa päädyttiin siihen, että tässä asiassa tarvitaan ammattilaisen apua. Australiaan ei saa tuoda lemmikkejä matkustamossa, eli viimeistään Australian lennolla eläinystävät täytyy kuljettaa ruumassa. Kissoja ei ole myöskään mahdollista nähdä Melbourneen saapumisen jälkeen ennen karanteenista vapautumista. Travel Cargolta olemme saaneet apua kuljetukseen liittyvissä asioissa jo pitkin syksyä, mutta lennot ostetaan vasta nyt. Pian täytyy myös vahvistaa alustavasti varattu karanteenipaikka. 

Roope syö lohturaksuja loishäätöaine niskassaan

Viimeiset toimenpiteet ennen matkaa on viedä kissat kaksi kertaa sisäiseen ja ulkoiseen loishäätöön ja lopuksi vielä viimeiseen terveystarkastukseen. Ensimmäisessä loishäädössä oli tarkoitus poistattaa samalla myös hammaskivet, mutta lähieläinlääkäri ei sitten saanutkaan Roopea nukutettua, mistä kerroimme edellisessä postauksessa, joten jouduimme vielä käymään erillisen reissun hammaskivien takia. Nyt on kuitenkin kaikki terveysasiat hoidettu ja jäljellä on enää yksi eläinlääkärikäynti, jossa saadaan hoidettua listan viimeiset kohdat. 

Lähtöön on enää muutama viikko, joten tässä vaiheessa päivät ovat pelkkää pakkaamista, tavaroiden poismyymistä ja hermoilua. Temppuja me ei todennäköisesti loppuvuodesta ehditä enää opetella, koska nyt on pakko keskittyä siihen, että kissat ovat maksimaalisesti totuttautuneet lentokoppaan ja perillä taas uuteen asuntoon. Palaamme kuitenkin temppujen pariin viimeistään ensi vuoden alusta!

Valmiina lähtöön?23 kommenttia:

 1. Onnea matkaan!
  Varmasti todella ihanaa päästä Australiaan koko porukalla, vaikka matka järjestelyistään lähtien ei ihan helpoimmasta päästä olekaan.
  Eikä saa sitten pitää lukijoita liian pitkään jännityksessä matkan sujumisesta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että reissusta tulee hyvä kaiken vaivan jälkeen :) Pitää tosiaan koittaa pitää blogi ajantasalla tapahtumista sitten kun lähdetään!

   Poista
 2. Jännää! Hyvin jännää! Pidättehän meidät jännittyneet lukijat ajantasalla! Pitkä in valmistautumisaika - huh! Mutta hyvä että on valmiit ohjeet ja apua saatavilla! Sitä emäntä kyllä nyt miettii että tähän kohteeseen ei voi nyt luvata tulevansa kylään ;) - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no juu onhan sinne vähän enemmän matkaa. Mutta jos jokin syy lähistölle heittää, niin mikä jottei :)

   Poista
 3. Onnea matkaa koko porukalle!
  Onpa ollut paljon hommaa ja rahanmenoa, mutta varmaan kaikki vaivannäkö palkitaan, kun saatte siellä olla yhdessä koko perhe :)
  Mielenkiinnolla odotellaan kuulumusia toiselta puolelta maapalloa.

  VastaaPoista
 4. Hui, mikä jännittävä seikkailu teitä kaikkia odottaa!

  VastaaPoista
 5. Onpa kyllä melkoinen operaatio, ja ymmärrän hyvin, ettei ole ollut helppo tehdä päätöksiä. Onneksi olette olleet ajoissa kaiken kanssa liikenteessä, niin on saanut puntaroida asioita rauhassa ja hoitaa kaiken kuntoon. Kiire ei sopisi tuohon yhtälöön. Mäkin jään odottamaan lisää kuulumisia valmisteluista - ja tietty uudesta elämästä kengurumaassa! Vau, mikä seikkailu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi tätä on jonkin verran ehtinyt miettiä, vaikka vieläkin kyllä hirvittää ihan satasella. Sitten perillä voi vasta huokaista helpotuksesta. Toivotaan, että kaikki sujuisi hyvin sitä ennen!

   Poista
 6. Aikamoinen projekti tuo kissojen(kin) muuttaminen on, mutta eiköhän kaikki vaivannäkö palkita sitten kun olette päässeet asettumaan koaloitten sekaan ;) Toivottavasti ennätät raportoida matkan sujumisesta, kun kissojen karanteeni on ohi.. Onnea matkaan, teille kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Enköhän ehdi ihan mainiosti. Kun kaikki muut harrastukset jää Suomeen, on aikaa sitten hyvin kirjoitella kissablogia. :)

   Poista
 7. Hurja matka teillä on edessä, mutta tosi kiva, että päätitte ottaa kissat mukaan! Taatusti muutto on niille stressaava operaatio, mutta jos ne osaisivat kertoa mitä haluavat tehdä, ne sanoisivat haluavansa pysyä omien ihmistensä kanssa. :)

  VastaaPoista
 8. Australiaan! Ihanaan kohteeseen menette ja varmasti siellä pystyy pitämään kisut hyvissä oloissa! :) On kyllä todella todella pitkä ja nähtävästi kallis prosessi ottaa lemmikki mukaan Australiaan. Ihanaa, että olette halunneet nähdä sen vaivan ja rahan rakkaiden perheenjäsenten mukaansaamiseksi ♥ Varmasti alkaa jo jännittämään entistä kovemmin kun kuukausien valmistelu on tulossa päätökseensä, mutta mahtava, että kuljetusfirma on ollut auttamassa teitä, hyvin se menee eikä kisutkaan näytä turhia stressaavan, vaikka kovasti hälinää ympärillä! :)

  Me halutaan sitten ehdottomasti kuulumisia ja KUVIA Australian menosta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän sieltä tule vielä ihan kyllästymiseen asti raportoitua :) Kisut eivät ole onneksi vielä vaikuttaneet kovin stressaantuneilta, vaikka tuttuja huonekaluja onkin jo lähtenyt.

   Poista
 9. Jo on melkoiset säännöt tonne aboriginaalien maahan pääsylle. Toivotan onnea matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä, vaikka hyvinhän sen ymmärtää, kun koko ekosysteemi on siellä niin ainutlaatuinen. Kiitokset!

   Poista
 10. Austraaliaan IIKS! Siellä luuraa kaikki tappaja eläimet, en uskaltaisi :D Paljon tsemppejä matkaan teille ja kisuille varsinkin ♥ Hyvä päätös ottaa kistu mukaan!! Heillä kuitenkin on toisensa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi mulla on kaksi petoeläintä suojelemassa. Melkein toivon, että kissat kohtaisivat torakan, kun olisi hauska nähdä niiden reaktio asiaan. Hämähäkkejä en haluaisi meidän kohtaavan.

   Poista
 11. Huikeita aikoja teillä on edessä, onnea matkaan !
  Hyvä päätös on antaa kissojen matkat ammattilaisten hoidettavaksi näin pitkällä matkalla ja varsinkin Ausseihin, missä tuontiehdot on tosi tiukat. Teiltäkin säästyy iso vaiva vienti- ja tuontipaprujen kanssa. ( Itse olen viennin puolella, mutta konttein kanssa )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Nuo maahantuontipaperit hankin itse, mutta kuljetusfirma avusti tarvittaessa ja hoiti kaikki kuljetukseen liittyvät paperit. Ja tosiaan helpottaa, kun on joku taho, jolta voi kysyä apua.

   Poista
 12. Moikka! Tulee nyt vuosia myöhemmin viestiä, mutta paljonko sulla maksoi yhteensä kissojen vienti? Mulla on 2 kissaa, jotka toin Australiasta suomeen viime talvena, mutta prosessi on hieman eri täältä sinne päin mennessä. Mulla on jo lentokopat ja rabies rokotus on, eli ne saa jo pois listasta, mutta muita rokotuksia ja sen rabies vasta-aine testin pitäisi käydä yms. Loishäädöt ja vet checkit. Paljonko maksoi karanteeni ja lennot? Hinnat on varmaan toki nousseet, mutta yritän hieman kartoittaa paljonko se tulisi kustantamaan. Lähden ehkä yakaisin vasta yli vuoden päästä, mutta alan jo suunnittelemaan hyvissä ajoin. :) Kiitos!!

  VastaaPoista