lauantai 23. toukokuuta 2015

Sähinää ja murinaa ruokailupaikalla

Kissojen ruokailusta ei ole tullut raportoitua hetkeen, joten tässä vähän katsausta nykytilaan. Roope ja Ilmo olivat pentuina vielä kohtalaisen nirsoja tapauksia ja kieltäytyivät kohteliaasti muun muassa possun sydämestä, broilerista, lohesta ja pakastehiiristä. Kissat tottuivat kuitenkin kanankauloihin melko nopeasti, ja niitä tarjoillaan edelleenkin muutaman kerran viikossa. Muita kestomenestyjiä ovat olleet Miamorin märkäruokapussit, joita kiireinen kokki syöttää ajan säästämiseksi erityisesti arkena kissoille. Raksuja (Applawsia tai Canagania) on ollut kissoille tarjolla jatkuvasti, viimeisimmät pari kuukautta aktivointikupista.

"Ruokaa!"
Kuukausi tai pari sitten henkilökunta kokkaili itselleen lohta ja päätti antaa kissoille pienen maistiaisen. Yllätykseksi molemmat söivät tyytyväisenä kaikki palat ja nuolivat vielä kupinkin. Sen jälkeen tarjoiltiin possun sydäntä ja sekin kelpasi. Jokin on muuttunut ja raa'at ruuat maistuvat nykyisin paremmin. Kissojen pysyvien hampaiden vaihtumisella voi olla merkitystä, kun lihaa on helpompi pureskella.

Samaan aikaan kiinnostus on myös lisääntynyt henkilökunnan ruokia kohtaan. Aamiaislautasen paistetun kananmunan jämät ovat herkkua, mikäli silmä vaan välttää. Eräänä sunnuntaina Roope rohmusi nyhtöpossut suoraan paistinpannulta (mikä ei onneksi ollut enää kuuma) - sepä siitä possusta sitten. Onneksi kissan maha ei mennyt sekaisin. Vesi kyllä maistui illalla tavanomaista paremmin.

Koska raaka ja ilmeisesti kaikki muukin on nykyisin herkkua, on kokki lisännyt possun sydäntä tai kanankauloja vähän useamminkin kissojen lautaselle. Pidemmän aikavälin tavoitteena on muuttaa suhdetta raakapainotteisemmaksi. Ruokintatilannetta on kuitenkin hankaloittanut se, että Roope on viime viikkoina alkanut dominoida Ilmoa kuppien äärellä. Kun esimerkiksi aktivointikuppiin lisätään raksuja, Roope haluaa syödä ensin omassa rauhassa ja mulkoilee, murisee tai välillä jopa sähisee Ilmon kauemmaksi, mikäli pikkuveli yrittää samalle apajalle.

"Täällä vartioin minä!"
Raksujen suhteen ongelma ei ole niin iso, koska Roope päästää Ilmon sen jälkeen syömään, kun on ensin itse rouskutellut raksuista osuutensa. Isoin haaste viime viikkoina on ollut kanankaulatarjoilu. Vaikka kokki jakaa kanankaulat kahteen kuppiin ja niiden välillä on aktivointilaudan verran hajurakoa, murisee ja mulkoilee Roope silti sen verran pahasti pureskellessaan kanaa, että Ilmo ei uskalla enää syödä Roopen kanssa yhtäaikaa. Roopen ruokahalu on taas kohtuullisen hyvä, joten käy herkästi niin, että syötyään omansa, kissa jatkaa Ilmon kupilla ja syö vielä puolet veljenkin ruuasta.


Henkilökunta yritti ensin ratkoa ongelmaa laittamalla Ilmon syömään eri huoneeseen, mutta kissa lähinnä hämmentyi tilanteesta eikä sitten oikein osannut syödä, ja Roopekin tuli pian miukumaan oven taakse.

Sen jälkeen ruokintakuppien välistä etäisyyttä on kasvatettu saman huoneen sisällä. Ilmon kuppi vaihdettiin myös korkeammalle tasolle, jotta Roope ei pystyisi kontroloimaan niin tarkasti kahta eri kuppia. Tämä asettelu auttoi jonkin verran, vaikka Roope murisee edelleen ja jatkaa myös syömistä usein Ilmon kupista oman kupin tyhjentämisen jälkeen. Ilmo syö yleensä vähän pienempiä annoksia kerralla ja käy ruokailujen välillä katselemassa lintu-tv:tä tai tarkistamassa, mitä henkilökunta tekee. Roopella on siis varsin monta tilaisuutta tyhjentää myös toinen kuppi.

Tilanne on tämä lähinnä silloin, kun kissat syövät ruokaa, joka vaatii enemmän pureskelua. Miamorin mössöt eivät aiheuta samanlaisia tunnereaktioita ja märkäruokaa voi syödä kiltisti vaikka kylki kyljessä kiinni.

Takana oleva Roope vahtii etualalla syövää Ilmoa. Kuvassa näkyy kuppien paikka ja etäisyys toisistaan ennen muutoksiaOlisiko blogin lukijoilla hyviä ehdotuksia, kuinka ruokailutilanteita saataisi rauhoitettua edelleen?

12 kommenttia:

 1. Ai teilläkin muristaan raakaruokaillessa, meillä Chaplin tekee sitä samaa. Mutta meillä muut kissat ei välitä tuommoisen tirriäisen uhitteluista :D

  Olisko ruokinta omissa kantokopeissa ihan mahdoton juttu? Jotkut harrastaa sitä ja ovat todenneet toimiviksi. Toki jos Ilmo haluaa tarkkailla tirppa-tv:tä välillä ja hengailla, niin silloin ei nuokaan toimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota voisi kyllä kokeilla, mikäli tuo ruokapaikkojen etäisyyden lisääminen ei tepsi ja varsinkin, jos raakaruokailua vielä lisää nykyisestä.

   Poista
 2. Meillä Börje, joka on laumajärjestyksessä viimeinen, syö keittiössä olevan kiipeilytelineen ylimmällä tasolla tai sitten keittiön pöydällä, kumminkin niin että on erillään noista muista. Lisäksi se on huono syömään muutenkin samaan aikaan lihaa noiden kanssa, joten mä sitten nostelen sitä ruokakippoa jääkaappiin, koska muut luonnollisesti tietää sen kupista löytyvän herkkuja vielä, kun omat on loppu.
  Se siirtyy lattialle syömään vähän raksuja koska niitä ei syö kuin Börje ja Nisu ja sitten mä sille annan sen lihalautasen myöhemmin illalla. Monasti jopa syötän sitä sormin, koska olen a) sekokissatäti b) saan tuupittua noita muita pois pöydältä siinä samalla c)saan tohon kissaan muutakin evsät kuin raksuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, itsekin olen joskus syöttänyt Ilmoa kädestä, kun Roope on rohmunnut oman kuppinsa tyhjäksi hetkessä ja odottelee tilaisuutta metsästää viimeiset herkkupalaset Ilmon kupista. Varsinkin, jos on jotain spesiaaliherkkua tarjolla.

   Ollaan nyt tosiaan muutettu ruokailupaikkoja kans siten, että Ilmo on takan päällä eri tasolla. Sen jälkeen keksittiin vielä laittaa Roopen kuppi takkatason alle niin, etteivät kissat näe syödessään toisiaan. Se on ainakin jonkin verran edesauttanut ruokailurauhaa.

   Poista
 3. Ihanaa, että raaka on lähtenyt maistumaan! :) Harmi tosin tuo murina. Auttaisiko, jos Roope ei saisi syödä Ilmon ruokia omansa jälkeen? Murina saattaa johtua siitä, että Roope on kokenut tavan itselleen kannattavaksi kun Ilmo ei uskalla tulla syömään = enemmän ruokaa Roopelle. Ehkä tämä opettaisi Roopelle myös, että niillä on omat ruuat eikä Ilmo pääse syömään sen ruokaa = ei tarvitse puolustaa ja murista. :) Meillä Haiku syö toisella puolella huonetta ja murisee, jos joku kisuista koittaa tulla lähelle. Silloin on hiljaa kun saa syödä rauhassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se voisi kyllä auttaa kans. Pitäisi olla vähän tarkempi tuossa ja ottaa vaikka Ilmon kuppi hetkeksi kokonaan pois, jos ei enää maistu.

   Poista
 4. Oi hitsi, siellä puolustetaan saalista! Meillä ei ole murisemisongelmaa ollut, joten vinkkejä en osaa antaa, mutta tsemppiä ja mahtavaa että raa'at alkaa maistua!

  VastaaPoista
 5. Kuulemma jotkut soveltavat kopparuokintaa. Katit siis ruokailemaan omiin kuljetuskoppiinsa tms. Minun "jätteeni" siis ruuat, joita en syö päätyvät veljellenne Paavolle, joka syö kaiken. Peto etuliite on ihmisten keksimä vitsi on oikeasti tosi löllykkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Peto-Paavo-löllykkä <3 Meilläkin Roope on kyllä löllykämpi kuin Ilmo. Huomaa, kuka on syönyt kenen ruuat.

   Poista
 6. Hei, meillä on samanlainen Activityboard-namulelu!

  T. Bertta

  Ps. Voititte pääpalkinnon 100-tykkääjän kisassamme. Laittakaa meille meiliä niin sovitaan palkinnon valinnasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Activityboard on tosi jees! Ja vieläkin ollaan ihan äimistyneitä voitosta, toivottavasti saamme sturdit käyttöön pian :)

   Poista