sunnuntai 16. elokuuta 2015

Muutoksia ruokavaliossa

Kesälomalla oli aikaa perehtyä kissojen oikeaoppisen ruokinnan monimutkaiseen maailmaan. Lueskelun seurauksena tuli tehtyä muutama muutos edelliseen ruokavalioon.

Aiempi ruokavalio sisälsi pääsääntöisesti: 
  • Vapaasti tarjolla olevaa kuivaruokaa (Applaws)
  • Miamorin märkäruokaa n. 2 pussia/kissa kolme kertaa päivässä tai Miamorin tilalla raakaa lihaa muutaman kerran viikossa
Nyt kun pentuikä lähenee loppua ja Roopen paino hivuttautuu yhä ylemmäs, ensimmäinen helppo päätös oli lopettaa jatkuva kuivaruuan syöttäminen ja syöttää kissat kolme kertaa päivässä. Sen jälkeen raaka-, märkä-, ja kuivaruuan suhteet ovat hakeneet muotoaan. Mielessä on ollut pitkään raakaruuan lisääminen, mutta esimerkiksi Kissanhoidon käsikirjassa (Ylikorpi) todetaan, että raakaravinnon määrän ei tulisi ylittää yli 10% kissan ravinnosta ilman perehtymistä kissan ravitsemuksellisiin tarpeisiin ja eri raaka-aineiden koostumukseen. Siispä tutkin asiaa tarkemmin lukemalla läpi mm. Pikkupedot -blogia ja NRC:n ravintosuositukset ja tein jopa Excelillä laskurin, jolla laskin eri ruokien ravintoainepitoisuuksia.

Ilmo söisi mieluiten ruokansa tuoreena


Mielessä oli aluksi jonkinlainen päivittäinen yhdistelmä raakaruokaa ja teollista ruokaa (teollista lähinnä tarjoilun helppouden takia), mutta ravitsemukselliset vaatimukset täyttävää yhdistelmää on yllättävän vaikea koostaa. Suurin haaste on ollut teollisten ruokien epämääräiset valmistusainelistat. Esimerkkinä vaikkapa Miamorin Ragout Royale kani, kana & tonnikala

Kani, kana & tonnikala:
Raakaproteiini: 8.0% Raakarasva: 5.0%
D3-vitamiini (250 ky/kg), E-vitamiini (alfatokoferoliasetaatti) (15 mg/kg), kupari (kupari[II]sulfaattipentahydraatti) (1 mg/kg), mangaani (mangaani[II]sulfaattimonohydraatti) (1 mg/kg), sinkki (sinkkisulfaattimonohydraatti) (18 mg/kg).

Ruuan kalsium - fosfori -suhteesta tai määristä ei kerrota mitään, A- ja B-vitamiinien olemassaoloa ei mainita (vai onko niitä ruuassa ollenkaan? Kyseessä on kuitenkin täysravinto), myös muut hivenaineet, kuten kalium ja jodi jäävät arvoituksiksi. Siinäpä sitten koostat täyspainoisen ruokalistan Miamoria sisältäen.

Kuivaruuan käytön jatkamisesta en ole ollut muutenkaan niin innostunut luettuani mm. Kissanhoidon käsikirjaa (Ylikorpi), jossa tehdään selväksi se, että kissan pitäisi saada tarpeeksi kosteaa ruokaa, koska kissa ei juomalla korvaa kuivaruokinnassa menetettyä nesteosuutta. Roope ja Ilmo juovat kyllä molemmat, mutta päivittäinen määrä ei ole kovin suuri, tuskin edes desilitraa. Lisäksi Applaws sisältää 15% hiilihydraatteja ja myöskään tämän ruuan tuoteselostuksesta ei selviä esimerkiksi B-vitamiinin määrä (oletettavasti tuotteessa oleva kana sisältää B-vitamiinia, mutta kuinka paljon?). 

Roopea ei huoleta kuivamuonan B-vitamiinipitoisuus. Raksut maistuu tosi hyvältä!


Kun siis ravintoarvojen näkökulmasta pohtii, tuntuisi melkein helpommalta siirtyä kokonaan raakaruokintaan ja syöttää vain satunnaisissa tilanteissa teollista ruokaa. Kissat pitäisi vain totuttaa luonnonmukaisessa ruokinnassa tarvittaviin lisäravinteisiin. Roope syö lähes kaikkea ongelmitta, mutta Ilmolle ei ole toistaiseksi kelvannut lohiöljy, samoin keltuainen maistui vasta kolmannella yrittämällä. Kissoille maustetut tabletit menevät hyvin herkkuina (esim. Multicat), mutta mauttomat (esim. sinkkilisä Kelasin) eivät taas maistu millään. Kissoille pitäisi myös kokeilla ainakin maksaa ja mahdollisesti jotain muuta luupitoista kanankaulojen lisäksi. 

Uusi ruokavalio hakee siis vielä lopullista muotoaan. Tällä hetkellä on tarkoitus siirtyä hiljalleen vähän raakapainotteisempaan siten, että vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet olisivat edes kutakuinkin sinnepäin. 

10 kommenttia:

  1. Miekin mietin ennen kuin pistin kissan kokonaan (aktivointiraksuja lukuunottamatta) raakaruualle, että sekaruokinnassa on kyllä hankalampaa saada kaikki kohdalleen kun tuoteselosteet tuntuvat monesti niin puutteellisilta.. Onneksi vitamiini- ja kivennäistarpeet tarvitsee laskea vaan kerran ja valmiista rungosta on helppo koostaa erilaisia menuita :) Lisäravinteet menee yleensä hyvin alas, kun tabletin jauhaa/murskaa ja sekoittaa aluksi vain pienen määrän johonkin mössöruokaan, vaikka jauhelihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaikuttaa kyllä kovasti siltä, että tuo raakaruoka on helpompi vaihtoehto ja tulee myös halvemmaksi.
      Kokeilin jauhaa tabletit ja syöttää ruuan seassa, niin Ilmo ei koskenut koko ruokaan :D Ehkä en jauhanut tarpeeksi hienoksi, se jäi vähån sellaiseksi murskaksi, jonka sekoitin joukkoon.

      Poista
  2. Ihanaa, että olet jaksanut perehtyä ja laskeskella! :) Mie olen sitä mieltä, että raakaruokinta on paljon helpompaa kuin puoliraakaruokinta tai edes pelkkä teollinen. Moni teollinen tuntuu saavan täysravintomerkinnän, vaikkei sellainen olekaan. On puuttuvia ravintoaineita tai vajaaksi jääviä sellaisia... Esimerkiksi tuohon Miamoriin on joihinkin lisätty jodia ja joihinkin ei. Kokonaan eläinperäisessä Miamorissa ei ole lisättyä jodia. Monista teollisista myös puuttuu tosiaan ne B-vitamiinit. Osa B-vitamiinitarpeista on helppo täyttää useanlaisilla lihoilla (teollisessa täyttyminen riippuu käytetyistä raaka-aineista eli kuinka paljon mukana on itse lihaa), mutta esimerkiksi B1-vitamiinitarpeen täyttymiseen tarvitaisiin lihoista possua ja B9'ään maksaa ja broilerinsydäntä. Varmempaa siis aina olisi antaa B-vitamiinilisää silloin kun lisättyjä B-vitamiineja ei ole ilmoitettuna. :)

    Toivottavasti innostutte siirtymään kokonaan raakaruokintaan ja tsemppiä lisäravinteisiin totutteluun! :) Mauttomat lisäravinteet on suht helppo piilottaa ruuan sekaan tai painaa kiinni lihan kylkeen, jolloin ne menevät suuhun huomaamatta.Lohiöljyyn totuttaminen kannattaa tehdä hiljalleen niin saattaa lähteä maistumaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eiköhän me tästä innostuta raakaruokailemaan, kun on niin monta hyvää syytä! Kokeilin eilen syöttää sinkkitabletin heti Multicatin jälkeen, ja silloin Ilmo jopa suostui syömään sen sylkäisemättä. Ilmo näykkii niin usein ruokaansa vähän epäluuloisena, niin tabletinmuruset löytyvät helposti. Näköjään se ei kuitenkaan ehdi niin paljon miettiä tabletin makua, jos antaa sen muiden herkullisten ja samanmuotoisten asioiden jatkeena.

      Poista
  3. Ooh. Mulla halkee pää pelkästä yrityksestä ymmärtää! Nostan niiin hattua teille kaikille, jotka osaatte laskea näitä. Mulla ei vaan riitä äly. Eikä KissaKaramellillä tahto :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo välttämättä ei tarvitse osata laskea vaan voi seurailla noita valmiita ruokavalioita, esim. http://pikkupeto.blogspot.fi/2012/12/meidan-barf-suunnitelmat.html ja sitten vähän varioida siitä. Käytännössä noita lihoja ei kuitenkaan jaksa grammalleen punnita. Isoin oivallus laskennassa oli oikeastaan kissojen energiantarve ja kuinka vähäinen määrä lihaa päivässä sen täyttää. Ja toisaalta kuinka tiettyjen aineiden saantia on vaikea varmistaa tuosta määrästä ruokaa (esim. tuo sinkki), jollei syötä kissalle lisäravinteita,

      Poista
  4. Mitähän Roope painaa? Ei ole velikään kovin pieni. Paino lähempänä 4,5 kg kuin 4 kiloa. Meillä tarkoitus siirtyä enmmän raakaravinnon puoleen, kunhan nyt tulisi vähän enemmän massaa. Nyt menee raakaa lihaa, märkäruokaa purkista ja vapaasti saatavilla olevia raksuja. Raksut tarkoitus vetää minimiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roope painaa viitisen kiloa. Ilmo oli viimeksi 3,6 kiloa. Roope ei turhia nirsoile ja syö aina tilaisuuden tullen Ilmon ruuat, vaikka tosin tuossa asiassa ollaan nyt koitettu pitää tiukka linja viimeiset pari kuukautta :) Pitää tietty katsoa, ettei paino laske kovin paljoa nopeasti, kun ruokavalio vaihtuu.

      Poista
  5. Kelasinin sinkkitabletit on niin höttöisiä, että menevät helposti murskaksi lusikalla painamalla. Muruset vain lihan sekaan ja avot! Mä en ole likimainkaan noin tarkasti laskeskellut, että excell-taulukot ja kaikki. Oon vaan ottanut laiskanpulskeasti mallia Viiruvarpaiden blogista. Oiva katteli aluksi epäluuloisesti lähinnä BE-lisää, joka hausee porkkanalta, mutta sekin alkoi upota parin kerran jälkeen kuin ei mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiiksi koostetut ruokavaliot ovat ihan hyviä, piti vaan ottaa tällainen insinöörimäinen lähestymistapa ja selvittää samalla taustatkin :)

      Poista