sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Kissat vuokra-asunnossa

Kissojemme 5-vuotisen elämäntaipaleen ajalle mahtunut yhteensä neljä eri asuntoa ja kaksi eri asuinmaata. Monet asunnonomistajat suhtautuvat epäilevästi karvaisiin ystäviin, joten katon löytäminen pään päälle ei ole ollut aina niin mutkatonta kuin kissattomana. Tähän postaukseen olen koonnut vinkkejä asunnon löytämiseen kissan kanssa perustuen omiin kokemuksiin sekä Suomessa että Australiassa.

Millainen asunto on sopivin kissoille? 


Asuntoilmoituksia selaillessa tulee yleensä ensin tarkistettua se, mainitaanko lemmikkien pidosta mitään. Lemmikkieläimet sallivia ilmoituksia on Helsingissä pieni vähemmistö ja täällä Perthissä vain muutama hassu asunto koko kaupungissa. Siksi kannattaa ottaa tarkastelun kohteeksi myös ilmoitukset, joissa kissojen tuontia ei ole erikseen kielletty tai sallittu. Jos olet muutoin sopiva vuokralainen, on ihan hyvä mahdollisuus saada asunto vuokralle kissankin kanssa, toki riippuen paljon muista samanaikaisista hakijoista.

Hinnan, sijainnin ja muiden itselle tärkeiden kriteerien lisäksi kannattaa arvioida, onko asunto ylipäätään kissoille soveltuva. Ainakin seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota:

Lattiamateriaali

Asunnosta kannattaa tarkistaa lattiamateriaali. Materiaaleista muovimatto, vinyyli, laminaatti, linoleum ja laatta ovat kestävimpiä vaihtoehtoja kissojen kanssa. Parketeilla on eri kovuusarvoja ja mitä pienempi ns. Brinell-arvo on, sitä herkemmin lattiaan tulee naarmuja. Asuimme ennen kissoja asunnossa, jossa oli tumma, kovin pehmeän oloinen parketti, johon oli tullut pelkästä ihmisten normielämisestä melko ikävän näköisiä naarmuja - en olisi uskaltanut tuohon asuntoon ottaa kissoja ja lemmikkieläinten pito olikin siinä kielletty. Jos parketti on yhtään kovempaa laatua, niin parketillisessa asunnossakin voi mainiosti asua kissojen kanssa. Jos kissa on aktiivinen, kannattaa kuitenkin suojata lattia matolla niistä kohdista joissa kissa juoksee ja jarruttaa, koska noissa tilanteissa puuhun voi jäädä pintanaarmuja.

Australiassa erittäin yleinen kokolattiamatto on siinä mielessä hyvä, että kissat tykkäävät raapia mattoa ja jättävät helpommin huonekalut rauhaan, eivätkä kynnet jätä mattoon jälkeä. Huono puoli taas on työläämpi puhtaanapidettävyys ja karvojen tarrautuminen mattoon. Karvamattojen kanssa kannattaakin hankkia lemmikkieläinkäyttöön soveltuva imuri, jolla karvat saa kunnolla irti matosta omia hermoja menettämättä.

Lattiamateriaalin värillä on myös väliä. Mikäli mahdollista, kannattaa suosia väriä, joissa kissan karvat eivät erotu niin selvästi. Roopen ja Ilmon kanssa vaalea lattia toimii kaikista parhaiten, kun taas tummaa vasten pienikin määrä karvaa näkyy ikävästi.

Suomessa molemmissa asumuksissamme oli parketti, jota suojasimme isoilla matoilla
Tapetit

Seinien osalta kannattaa huomioida se, että osa aktiivisista kissaroduista rakastaa tapettien repimistä. Roopen ja Ilmon äidillä oli muistaakseni tähän taipumusta, joten olemme varmuuden vuoksi kiertäneet aina tapetoidut vuokra-asunnot kaukaa. Roope rakastaa teippien repimistä irti pahvilaatikoista, joten epäilen, että kissa riipisi mielellään myös repsottavia tapetteja irti seinästä.

Parveke, ikkunat

Parveke ja ikkunat kannattaa tarkistaa. Voiko asuntoa tuulettaa siten, että kissat eivät pääse karkaamaan ikkunasta ulos? Jos ei voi, oletko valmis siihen, että joudut aina asuntoa tuulettaessasi laittamaan kissat oven taakse toiseen huoneeseen, tai voiko ikkunoihin asentaa verkot? Ensimmäisessä vuokra-asunnossamme kissojen kanssa oli ranskalaiset ikkunat, jotka käytännössä aina avautuvat niin avoimeksi, että kissat olisivat mahtuneet livahtamaan välistä ohi kiitävien lintujen perään. Noiden ikkunoiden kanssa piti olla tosi varovainen ja ruuvasimmekin varmuudeksi keittiöstä pois kokonaan ikkunan avaajat, ettei kukaan vahingossakaan avaa ikkunaa.
Kauniit ikkunat joo, mutta kissojen kanssa erittäin epäkäytännölliset


Kissat viihtyvät lämpiminä aikoina hyvin parvekkeella, mutta sen tulisi olla lasitettu tai verkotettu. Kissa keksii helposti reitin korkean aidan yli ja mahtuu yllättävän pienistä raoista, joten avoimelle parvekkeelle kissa on parempi viedä valjaissa.


Kun sopiva asunto on löytynyt


Potentiaalisen kodin löydyttyä on aika sopia näytöstä. Kissoista kannattaa mainita mahdollisimman pian, muttei välttämättä ihan ensimmäisenä. Meidän taktiikka on ollut mennä paikalle, tarkastaa asunto, jutella mukavia välittäjän kanssa ja sen jälkeen kysyä, onko pari mukana muuttavaa kissaa ok. Välittäjät osaavat usein sanoa suoraan, onko asunnon omistaja suosiollinen kissoja kohtaan, tai jos ei, voivat yleensä selvittää asian ennen asuntohakemuksen kirjoittamista.

Jos asunnonhaku ei heti tärppää, ei kannata lannistua. Meille haastavin tilanne oli saada ensimmäinen asunto vuokrattua Perthistä, koska olimme omituisia suomalaisia, kahden kissan kanssa liikenteessä ja halusimme vuokrata kalustetun asunnon. Kävimme katsomassa reilusti yli kymmentä asuntoa ja useammassa kohteessa välittäjän kommentti oli "Ai, miten kissat pärjäävät kerrostalossa, kun niidenhän kuuluu ulkoilla pihalla?", tai muuten vaan pyöriteltiin silmiä. Täällä on myös joissakin talonyhtiösäännöissä kielto, ettei koko kerrostaloon saa tuoda lemmikkieläimiä.

Lopulta kuitenkin löysimme mukavan välittäjän ja asunnon, jonka omistajalle kissat olivat ok. Oli aika lähettää asuntohakemus.

Ensimmäinen vuokra-asunto Perthissä. Kissan kanssakin voi päästä oikein mukavaan asuntoon, kunhan on tarpeeksi sinnikäs ja pitää huolen siitä, että asunto on samassa kunnossa myös poismuuton aikaan. 
Asuntohakemuksen väsääminen

Asuntohakemuksessa kannattaa olla tietysti rehellinen, ketä asuntoon on muuttamassa. Täällä Australiassa vuokra-asunnot käydään tarkastamassa kolmen kuukauden välein, joten eläimen salakuljettamisesta asuntoon jäisi hyvin nopeasti kiinni. Hakemuksessa kannattaa myös kertoa lisätietoja kissasta. Täällä olemme kirjoittaneet ihan erillisen, lyhyehkön kirjeen asuntohakemuksen kylkeen, jossa kerroimme tarkemmin itsestämme, miksi haemme asuntoa, jne. Kirjeessä oli oma kappaleensa omistettu kissoille, joka kuului näin:

If we were to be successful in our application, we would also be bringing with
us our two Somali cats. They have lived their whole lives indoors, are
well trained and leave no marks. As our attached references can testify, they
have stayed with us in our current fully furnished apartment in [osoite tähän] for 2.5 years with no issues whatsoever. We are also open to discussing any additional bond arrangements should you so wish.

Ausseissa on yleensä pakollista antaa suosittelijoiden yhteystiedot vuokra-asuntoa hakiessa. Suosittelijoihin myös otetaan yhteyttä, joten erityisesti lemmikkien omistajana on hyvä olla esimerkiksi edellisen vuokranantajan yhteystiedot varmuuden vuoksi, jotta voi pyytää suosittelemaan tarvittaessa. Samoin 'pet bond' eli lemmikkieläinten vuoksi maksettava ylimääräinen vakuusmaksu on täällä yleinen käytäntö (yleensä n. 250 dollaria). Jos tuntuu, että Suomessa on hankaluuksia löytää asuntoa eläimen kanssa, voi suosittelijasta ja erillisestä kirjeestä olla myöskin apua ja eipä niistä ainakaan koskaan haittaa ole. Varsinkin jos asuntoa vuokraa välittäjä, voi kirjallisista lisätiedoista hakemuksen yhteydessä olla hyötyä, jotta omistajakin saa paremman kuvan, kuka asuntoa on hakemassa.

Me myös laitoimme hakemukseen pari kuvaa kissoista, toinen niistä oli tämä kuva:
Pieniä ja söpöjä, mitäpä pahaa tällaiset karvakääryleet voisi asunnolle tehdä?

Siinä meidän kokemuksia vuokra-asuntomarkkinoilla. Mielelläni kuulen kommenttikentässä, mikäli unohdin kertoa jotain oleellista. Pitänee joskus vielä kirjoittaa osa kaksi meidän huonekaluhankinnoista. Niistäkin on nimittäin tullut opittua yhtä jos toistakin... 

11 kommenttia:

 1. Tosi hyvät vinkit! :) Meillä on kokemusta 4 eri asunnosta ja 2 eri lattiamateriaalista: muovi ja laminaatti. Kahdessa oli muovi ja kahdessa laminaatti ja näistä selvästi muovi on ollut kissoille parempi alusta, se tulee myös materiaaliksi sitten joskus meidän ikiomaan asuntoon (pidän itsekin siitä enemmän etenkin paremman vedenkestävyyden vuoksi). Laminaatti oli liukas ja jälkimmäisessä laminaattiasunnossa, jossa asuimme 5 vuotta, ehti kertyä muutama kolo kynsienleikkuusta huolimatta kun kissat ottivat nopeita lähtöjä. Onneksi tämä ei haitannut vuokranantajia, eläinihmisiä kun olivat itsekin. :)

  Hurja tuo tarkastus 3 kk välein! Onko se yleinen käytäntö siellä yksityisillä ja vuokrafirmoilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo 3 kk on valitettavasti yleinen käytäntö ja varsinkin ekana vuonna kiristelin hampaita joka kerta, kun tarkistus lähestyi. Vuokranantajalle kiva systeemi, mutta itselle aika raskas, kun pitää siivota koko talo niin huolella ja jännittää, etteivät tarkastajat jätä esimerkiksi ulko-ovea auki niin, että kissat pääsisivät livahtamaan ovesta.

   Poista
  2. Ai niin ja laminaattiin piti vielä kommentoida, että muovi on kyllä tosiaan parempi. Meillä on kans melko liukas tuo laattalattia alakerrassa ja aiheuttaa siten tassujen sutimista ja liian myöhään aloitettuja jarrutuksia.

   Poista
 2. Olipas kattavat vinkit! Onneksi meillä ei ole koskaan ollut ongelmia asunnon löytämisen kanssa, vaikka mukana on kulkenut kissa jos toinenkin, mutta olen kyllä kuullut, ettei kaikilla tilanne ole ollut tämä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teille on löytynyt asunto helposti :)

   Poista
 3. Kissat on pitkälti syy miksi me asutaan välitysfirman eikä yksityisen kämpässä. Varsinkin kun halusin kissoille lasitetun parvekkeen.. Muistan kyllä Jyväskylässä keskustelut siitä haittaako että mukana tulee kissanpentu. Ame onneksi oli suhteellisen kiltisti siellä ja vain eteisen tapetti otti osumaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, välitysfirmojen vuokra-asuntoja saa varmaankin helpommin lemmikkien kanssa.

   Poista
 4. Hyvä kooste! :)

  Tämä meidän nykyinen asunto on juuri sellainen, jonka tarjotaan vuokralle -ilmoituksessa ei erikseen kissoja kielletty, joten uskallettiin kysyä, saisiko kissat tulla. Hyvin onnistui. Valitettavasti tässä on olohuone tapetoitu, ja vielä tapetoitu silleen huonosti, että paikoin ne repsottavat. Ja niistä kohdista kissat ovat kiinnostuneet vähän liikaa... Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ihmisten vika, kun tapetoivat ne seinät huonosti ja pitää sitten itse korjailla!

   T: Roope

   Poista
 5. Loistava idea kirjoittaa tästä, niin hyviä vinkkejä !
  Meillä asutaan vuokralla, mutta kaupungin vuokratalossa ja siten minäkin olen voinut huoletta
  keräillä näitä katteja oikein kunnolla ;)

  Mutta toi 3 kk välein tarkistus, aika hurjaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, joo 3kk on kyllä ihan hanurista. Hyvä juttu, että lemmikkieläinten pito sallitaan noissa kaupungin asunnoissa :)

   Poista