perjantai 11. lokakuuta 2019

Kirppuja!

Muutama päivä sitten silittelin hajamielisesti Ilmoa ja huomasin pieniä mustia hippuja kissan päänahassa.
Onkohan kissoilla hilsettä? oli ensimmäinen ajatus, joka putkahti päähäni. Ajattelin, että jotain roskia vain tarttunut kissan turkkiin. Tai ehkä siemeniä.

Unohdin hituset siltä illalta.

Seuraavana päivänä mies totesi, että oli nähnyt jotain mustaa Ilmon turkissa edellisenä iltana. Roope oli juuri silloin vieressäni, joten nappasin kissan kiinni ja totesin, että kas, Roopellakin on mustaa hitusta turkissa. Kääk. Roopella ei tuota hitusta kuitenkaan paljoa ollut, joten toiveikkaana ajattelin, että kyse on edelleen jostain satunnaisesta roskasta.

Ilmo: "Turkissa vilistelee kirppusirkus ja ihminen ei huomaa mitään"
Sitten otin Ilmon tarkempaan syyniin ja siihen kaatuivat ne haaveet. Ilmolta löytyi ihan selviä hituspesäkkeitä päästä ja muualta turkista. Furminaattori apunani kävin läpi turkkia milli milliltä läpi ja silloin löytyi ensimmäinen vilistelevä, elävä pirulainen. Säikähdin niin paljon, että vetäisin kädet pois kissasta ja ötökkä meni menojaan. Hetken keräsin rohkeutta ja jatkoin turkkitutkimusta. Melko pian löysin toisen litteän vilistelijän. Yritin napata otuksen sormillani, mutta ovat pahuksen vikkeliä. Kulkevat vielä ihan ihoa pitkin ja navigoivat niin näppärästi pitkässäkin kissan karvassa, että sain vain pienen näköhavainnon ja sen jälkeen meni menojaan. Pienen googlailun jälkeen diagnoosi oli selvä. Joukko kirppuja oli hyökännyt molempiin kissoihin ja valtaamassa hyvää tahtia itselleen lisää pinta-alaa lisääntymispuuhiaan varten. Yök!

Tällaisia mustia hituspesälleitä löytyi karvasta erityisesti korvien ja kainaloiden lähettyviltä
Ei auttanut muu kuin rynnätä kauppaan ostamaan vasta-aseita. Eläintarvikekaupan myyjä suositteli sekä välittömästi vaikuttavaa kirpuntappopilleriä että niskaan laitettavaa ainetta, joka pitää ötökät loitolla kuukauden ajan. Ilmo oli suivaantunut, kun hänen kaunis turkkinsa kasteltiin limaisella litkulla ja esitteli meille mitä taidokkaampia akrobatialiikkeitä koittaessaan nuolla ainetta pois turkistaan. Lopulta piti kaivella Roopelle aikoinaan ostettu puhallettava kauluri, jotta kissan nuoleminen saatiin aisoihin. Aine onneksi kuivui jo noin 15 minuutissa sen verran, että kaulurin poisottamisen jälkeen turkki ei enää kiinnostanut Ilmoa.

Lääkkeet vaikuttivat myös siten, että Roopen mielestä Ilmo alkoi haista niin ällölle, että Roope päästeli aina vihaista "mirr" ääntä Ilmon tullessa lähelle ja myöskin sähisi, jos Ilmo ei ottanut mirr-merkkiä tosissaan. Onhan se ymmärrettävää, ettei kovin pahalta haisevan kissan kanssa halua olla lähikontaktissa. Mietin pääni puhki, miten saan Ilmon haisemaan paremmalta. Lopulta keksin syöttää Ilmolle lohiöljyssä pyöriteltyä lihaa, mikä toimikin yllättävän hyvin. Kissat haisevat ihmisnenäänkin ihan kalalta lohiöljyä syötyään ja ilmeisesti fisulta haiseva Ilmo tuoksui Roopen mielestä tutummalle kuin kirpuntappolääke. Roopekin toki sai oman niskalitkunsa, mutta jostain syystä hajuhaitta ei häirinnyt toisin päin.

Ilmo nolona uimarengaskaulurissaan ja Roope vieressä toteamassa, että pahalle haisee
Lääkitys toimi onneksi hyvin. Parin tunnin päästä tarkistin tilanteen uudestaan ja nyt löysin molempien kissojen turkista pelkästään kuolleita kirppuja. Sen jälkeen imuroimme asunnon jokaisen neliösentin, pesimme kaikki tekstiilit ja myrkytimme kokolattiamaton, kissapuut ja varulta myös makuuhuoneen patjat. Myrkky oli ikävän hajuista kissojen nenälle ja varsinkin alakerran kissapuuta ovat molemmat vältelleet myrkytyksen jälkeen. Toivon, että aine jossain vaiheessa haihtuu sen verran pois, että kissat tekisivät paluun puuhunsa.

Olisi tietysti ollut liian helppoa, jos ongelma olisi loppunut tähän. Kun kirput eivät enää pystyneet perustamaan kotiaan kissojen turkkiin, oli seuraavaksi kokeiltava, josko ihmisessä pystyisi asustamaan. Vastaus on onneksi ei, mutta kerran molemmat meistä löysivät kirpun iholtaan ja sen jälkeen oli uusittava koko massiivinen siivousoperaatio.

Tänään on ollut ensimmäinen kirputon päivä, eikä kissojen turkistakaan ole enää löytynyt mitään, joten jospa ongelma olisi toistaiseksi selätetty. Kissoille pitää aloittaa säännöllinen kirppulääkitys matolääkityksen lisäksi ja seuraavat viikot pitää siivota tavallista tarkemmin ja useammin. Kävimme kissojen kanssa noin kuukausi sitten pihalla ulkoilemassa ja viikko sitten eläinlääkärissä rokotuksilla, joten epäilen, että toisella noista reissuista kirppu pääsi hyppäämään turkkiin ja aloittamaan huonosti päättyneen seikkailunsa.

16 kommenttia:

 1. Ohhoh, lemmikeillä olikin omia lemmikkejä. :D D: Kaikkea sitä joutuukin kokemaan. Pidetään peukkuja, että kirput katoaa pysyvästi noilla toimenpiteillä, eivätkä loikkaa jostain takaisin!

  ...onneksi eivät elä ihmisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo. Ehkä kissat vielä ottivat uudet lemmikit tyytyväisenä turkkiinsa asustamaan ennen kuin huomasivat, että pitääkin ruokkia niitä omalla verellä. :S Onneksi eivät tosiaan pysty pesimään ihmisessä!

   Poista
 2. Jaiks, on teillä ollu kestämistä. Eka saada henkilökunta huomaamaan ja sitte kun ne on huomannu, niin ovat laittaneet sitä outoa hajua ihan joka paikkaan. Toivottavasti se oli siinä eikä ikinä tuu moinen takasi.
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
 3. Yöks! Toivomme, että ongelma on nyt selätetty!

  VastaaPoista
 4. Oho. Siinä onkin sitten ollut tekemistä, että on saanut kirput pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja voi olla, että homma vielä jatkuu. Pari kertaa ollaan jo jouduttu siivoamaan uudelleen koko asunto tuon kirjoituksen jälkeen, kun jostain on taas löytynyt uusi kirppu.

   Poista
 5. Iiiiks... ihan alkoi kutittaa itteäkin kun luki sanan "kirppuja". Toivottavasti ootte päässeet ongelmasta eroon ettei noita pirulaisia enää mistään ilmesty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kyllä kutittaa ikävästi :/ Toivotaan, että häviäisivät hiljalleen kokonaan.

   Poista
 6. Yäks, toivottavasti pääsitte niistä eroon!

  VastaaPoista
 7. Mistähän ällövieraat tulivat, kun ei ole ennen näkynyt? Eläinlääkärissä ainakin hoidetaan kirppuja.

  VastaaPoista
 8. Yyyiiiih! Luin tämän jo paljon aiemmin (puistatellen) läpi, mutta kännykällä, jolla en jostain syystä pysty kommentoimaan blogeja (profiili katoaa!) Onneksi nuo lisäotukset on jo karkotettu!

  VastaaPoista