sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Sihisevä hirviö keittiössä

Tämä juttu ei ole aprillipila, vaan tositarina siitä, mitä meille tapahtui toissapäivänä.

Roope ja Ilmo: 

Aamu oli ihan tavallinen, kiva. Oltiin juuri nautittu märkäpöperöt aamuruuaksi, pesty toistemme turkit ja lopuksi nahisteltu siitä, kumpi saa tähystellä raapimuspuun ylimmältä tasolta. Painimatsin jälkeen nukahdimme ja henkilökunta lähti ulos hoitelemaan omia asioitaan.

Jonkin ajan kuluttua säpsähdimme hereille, kun keittiön nurkassa poksahti. Samaan aikaan alkoi kuulua niin hirvittävää sihinää ja suhinaa, että juoksimme paniikissa turvapaikkaamme makuuhuoneen sängyn alle. Kyyhötimme siellä peloissamme, mahdollisimman kaukana tuosta keittiöön ilmestyneestä pelottavasta hirviöstä, joka ruiski vettä ja sähisi kovempaa kuin 10 vihaista kissaa.

Henkilökunta: 

Olimme juuri tulleet takaisin ruokaostoksilta. Kun pääsimme ulko-ovelle, hyppäsi sydän kurkkuun, kun vastassa oleva näky oli tämä:

Hmm, jännästi tuo kokolattiamatto kastunut tuosta käytävältä. MITÄ, EIKÄ!! SE VESI TULEE MEIDÄN OVEN ALTA!

Avasimme oven, ja vuosikausiin en ole ollut mistään niin järkyttynyt kuin oven takana olleesta näystä. Olohuoneemme oli muuttunut valtavan kokoiseksi lätäköksi. Vettä oli syvimmässä kohdassa nilkkoihin asti ja sitä suihkusi kovalla paineella keittiön hanan alta yhä enemmän ja enemmän.

Ensimmäinen ajatus oli, että jäikö meillä astianpesukone päälle. Huh, luojan kiitos, pesukone ei ollut päällä! Silti mielessä nakersi ajatus, että voiko tämä jotenkin koitua meidän syyksi ja voimmeko saada tästä pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen maksut maksettavaksemme. Jälkikäteen oli selvää, että asunnon omistaja (ja omistajan vakuutus) korvaa asunnolle koituneet tuhot, ja asunnon ulkopuoliset tuhot maksaa talonyhtiö, mutta aluksi pelkäsin pahinta.

Ensimmäinen tekoni oli, että noudin kaapista pyyhkeen ja yritin kuivata lattiaa. Sehän tietysti hyödytti tosi paljon siinä vaiheessa... Mies oli onneksi hitusen järkevämpi ja yritti etsiä sulkua keittiökaapista. Sellaista ei sieltä löytynyt. Hain vessasta ämpärin, johon ohjata putkesta suihkuavaa vettä. Se roiskui kuitenkin niin moneen suuntaan, virtausta oli mahdotonta saada sankoon.

Paniikki!

Yritimme soittaa asuntoa vuokraavan yrityksen 24/7 hätäpäivystysnumeroon. Kukaan ei vastannut puhelimeen.

Sen jälkeen ryntäsin käytävälle ja itku kurkussa koputin naapurin oveen ja sopersin, että nyt on tosi paha tilanne, tulkaa auttamaan. Naapuri tiesi, että alakerrassa asui henkilö, jolla oli yhteyksiä talonyhtiöön, ja ryntäsi hakemaan lisävoimia. Alakerran naapuripariskunta oli onneksi kotona. Oli kuitenkin pitkä viikonloppu ja vapaa perjantai, joten henkilöt olisivat saattaneet myös suurella todennäköisyydellä olla reissussa. Pariskunnan toinen henkilö otti yhteyttä talonyhtiöön ja toinen tuli etsimään meidän kanssamme sulkua. Tällä henkilöllä oli hämärä mielikuva siitä, mistä sulku löytyisi, koska hänellä oli joskus aikaisemmin ollut omassa asunnossaan remontti, jonka vuoksi vedentulo piti katkaista. Lopulta kylpyhuoneen katosta löytyi luukku, joka piti avata. Jakkaran ja taskulampun avustuksella luukun takaa löytyi sulku, ja vedentulo saatiin lopulta katkaistua.

Vesi oli tällä välin levinnyt koko olohuoneeseen, käytävälle, ja noin metrin verran myös molempiin makuuhuoneisiin. Kissat pysyttelivät sängyn alla piilossa.

Haimme kaikki pyyhkeet, mitä asunnosta löytyi. Aloitimme pyyhkeiden, lastan ja sankojen avulla kuivaamaan sitä kerrosta vedestä lattiasta, mikä ei ollut vielä imeytynyt kokolattiamattoon. Samalla saimme talonyhtiön kautta kontaktin, joka voisi tulla tekemään kiireellisenä työnä lattian ja rakenteiden kuivatusta. Soitimme henkilölle ja pyysimme hänet paikalle. Sen jälkeen kaikki olohuoneessa ja kokolattiamaton päällä olevat tavarat piti siirtää makuuhuoneiden sänkyjen päälle ja parvekkeelle.

Sihinän loppumisen jälkeen kissat rohkaistuivat. Ilmo ja Roope hiipivät varovasti makuuhuoneesta käytävälle. Tassujen kastuminen sai kissat perääntymään takaisin makuuhuoneeseen, jonka ovi suljettiin, jotteivat kissat pääsisi karkaamaan.

"Mitä siellä tapahtuu? Milloin voi tulla pois turvapaikasta?"


Olohuone sen jälkeen, kun maton päällä lillunut vesikerros oli saatu pois ja/tai imeytynyt mattoon ja rakenteisiin
Remonttimiehet tulivat nopeasti paikalle ja lattian kuivaaminen päästiin aloittamaan. Pahin vesikerros imettiin jonkinlaisella imurilla pois. Sen jälkeen kokolattiamatto irroitettiin ja sen alla oleva kerros vietiin kuivattavaksi.
Tässä kuoritaan pois kokolattiamattoa

Maton alta paljastui kastunut betoni
Aika nopeasti selvisi, ettemme pysty asumaan asunnossa seuraavien päivien aikana. Aloitin soittelemaan läpi kissojen hoitopaikkoja. Yksikään löytämistäni hoitopaikoista ei ollut avoinna eikä vastannut puhelimeen.

Remonttimiehet etenivät olohuoneen jälkeen käytäville ja makuuhuoneisiin. Roope ja Ilmo piti houkutella pois sängyn alta ja surkeasti maukuvat kisut lukittiin kantokoppaan.

Minuutit etenivät hitaasti. Lattialle aseteltiin äänekkäästi hurisevia kuivureita puhaltamaan lämmintä ilmaa. Mietimme itsellemme majoitusvaihtoehtoja. Löysimme itsellemme hätämajoituspaikan kavereidemme luota, mutta kissat piti saada ensin hoitoon. Asuntoa vuokraavan yrityksen hätänumero ei edelleenkään vastannut puhelimeen. Roope ja Ilmo valittivat kantokopassaan.

"Pliis, päästäkää pienet kärsivät kissat vapaaksi! Ei olla tehty mitään pahaa kellekään :("
Lopulta, useiden tuntien odottelun jälkeen, vuokranvälitysfirmasta otti yhteyttä henkilö, joten saimme myös putkimiehen paikalle. Asunnossa oli kuuma ja kostea ilma, kuin saunassa, ja kaikkialla leijui märän villapaidan tunkkainen haju. Kokeilin soittaa viidennen kerran kissojen vakihoitopaikkaan ja yllätyksekseni puhelimeen vastattiin! Hoitopaikka ei tosiaan ollut auki, mutta lupasivat kuitenkin ottaa kissat hoitoon, kun kuulivat, että kyseessä oli hätätilanne. Mikä helpotus! Käytiin viemässä kissat hoitolaan. Roope ja Ilmokin vaikuttivat tyytyväisiltä, kun pääsivät vihdoin pois kovan hurinan keskeltä, ulos kantokopastaan.

Tätä kirjoittaessani tapahtumasta on kulunut noin 40 tuntia. Tänään mennään remonttimiehen kanssa paikalle katsomaan, mikä on tilanne. Tällä hetkellä ei ole vielä selkeää tietoa siitä, milloin pääsemme muuttamaan takaisin asuntoon ja milloin voimme noutaa kissat hoidosta.
Tuollaisia kuivureita siellä nyt hyrrää

Tällainen reikä putkessa aiheutti koko episodin16 kommenttia:

 1. Voi kauhistus! Voi kun tämä olisi oikeasti sittenkin aprillipila, mutta eipä taida olla. Toivottavasti pääsette pian takaisin kotiin, ja toivottavasti putket sitten kestävät.
  Ei kauhean hyvä 24/7 hälytysnumero, jos siihen ei kukaan ole vastaamassa, onneksi kuitenkin lopulta apua järjestyi, ja teille kaikille hätämajoitusta, vaikkakin jouduitte kissoista erilleen.
  Tsemppiä! Menenpä tästä katsomaan, että näyttääkö meillä kaikki putket ehjiltä, ja missä vesisulut sijaitsevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo, tästä ainakin opittiin se, että jatkossa on hyvä kysyä vuokranantajalta, että missäs ne sulut sijaitsee. Hyvä siis tarkistaa sielläkin! Kissanhoitopaikassamme kerrottiin, että tuo kyseinen putki poksahtelee rikki täällä varsin usein, eli ei ole kovin kestävää tuotantoa. Ehkä niitäkin pitää tutkia jatkossa, tai ainakin laittaa vedentulo kiinni, jos lähtee reissuun.

   Se, ettei 24/7 hätänumero vastaa, on jotenkin todella tyypillistä Länsi-Australiaa :D Kyllä huomenna ehtii hoitaa, no worries. Päivystäjä oli ilmeisesti jossakin reissussa, niin puhelimen kuuluvuus oli heikko sen vuoksi.

   Poista
 2. Nilkkaan asti! Tulisi kyllä paniikki! Onneksi kissat pysyivät kuivana makuuhuoneessa ja löytyi lopulta paikka heillekin, missä pääsee järkytystä lepäämään. Kunpa pääsisitte pian yhteen asumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi ei oltu pidempään poissa! Ja onneksi vesi tuntui kasaantuvan enemmän tähän olohuoneeseen ja imeytyi ainoastaan hiljalleen tuonne makuuhuoneeseen, jonne kissat juoksivat turvaan.

   Poista
 3. Huh, pakokauhu oli iskeä ihan vain tätä lukiessa! Kaikkea sitä voikin tapahtua - onneksi saitte naapureilta apua ja majoituksetkin järjestyivät. Mekin pidetään peukkuja, että kuivattaminen sujuisi hyvin ja pääsisitte palaamaan pian kotiin. Ja toivottavasti kaikki putket tsekataan, ettei ole vastaavanlaisia ylläreitä tulossa enempää! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ollut kyllä minkäänlaista toimintasuunnitelmaa omassa päässä tällaisen varalle. Koko keittiöhana vaihdettiin, niin jospa nuo uudet putket olisivat parempaa tekoa. Ja nyt voi myös uusien putkien myötä vääntää hanan alapuolella olevasta sulusta vedet pois päältä, jos lähtee pidemmäksi ajaksi reissuun.

   Poista
 4. Huh! Olipa karmiva yllätys. Toivottavasti pääsette pian kotiin kaikki yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä. Nyt ollaan onneksi kaikki taas yhdessä kotona <3

   Poista
 5. Huiii, mikä kauhutarina, ihan nousi karvat pystyyn lukiessa. Toivottavasti ei tullu mitään isoa ja pääsette kaikki pian takaisin kotia evakosta.
  Onneksi vesi ei ehtiny levitä niin hurjasti, että pojat olisivat joutuneet teidä odottelemaan huushollissa missä joka paikasta on vettä nilkkoihin. Eikä vesi ehtiny muhia kauaa asunnossa = ei niiiiin iso remontti.
  Tsemppiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä. Ois kyllä ollut kamalaa, jos kissat olisivat joutuneet olemaan vedessä :( Onneksi nyt löytyi makuuhuoneen perimmäisestä nurkasta hyvä turvapaikka molemmille.

   Poista
 6. Paniikki nousi täälläkin, ihan painajaista tuollainen!
  Tsemppiä jatkoon, toivottavasti kämppä kuivuu nopeasti ja pääsette kaikki kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä :/ Nyt onneksi ollaan kaikki taas kotona :) :)

   Poista
 7. Hurjaa menoa teillä. Suihkuava vesi on varmaan ollut todella rankka ja pelottava kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kyllä siitä traumat jäi. Suihkut ovat muutenkin ikäviä, ja sitten kun sellainen ilmestyy vielä keskelle ruokailutilaa :(

   -I & R

   Poista
 8. Ai kamala! Mun pahimpia painajaisia kaikki tällaiset, mutta paljon mieluummin vesi kuin tuli... Johan oli hyvässä piilossa sulku, onni että teillä oli auttavaiset naapurit! Ja hyvä hätänumero siellä kun vastausaika on muutama tunti. :D Onneksi kuitenkin loppu hyvin ettekä joutuneet maksumiehiksi. Saitteko pelastettua huonekalut vai joudutteko uusimaan jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekalut eivät onneksi sen kummemmin kärsineet, kun keittiön tuoleissa ja pöydässä on sellaiset metalliset jalat, jotka kestävät hyvin vettä. Ja joo, totta, mieluummin toki vesi kuin tuli! Puhelinpäivystäjä sanoi, että oli ollut sellaisella alueella, jonne on huono kuuluvuus puhelimitse, ja sen takia vastaamisessa kesti. Täällä ei tarvitse lähteä kuin n. 100 km päähän, ja tietyt operaattorit lakkaavat kuulumasta. :D Ei ole kyllä Suomessa samanlaista ongelmaa ihan samassa mittakaavassa.

   Poista