maanantai 22. huhtikuuta 2019

Paras harja (kissojen mielipide)

Harjaus ei ole koskaan ollut meille mikään mieluisin kissanhoitotoimenpide. Jos meiltä kissoilta joskus kysyttäisi, niin hyvän harjauksen lähtökohdat ovat:
 • Sopiva kissa-spa -tunnelma, eli hämärä valaistus, lämpölamppu, sekä rentouttavaa kehräystä ympärillä
 • Sopiva aika vuorokaudesta, eli silloin kun muutenkin kaipaa hellyyttä ja rapsutusta
 • Herkkuja harjauksen ohessa
Usein harjaus on sen sijaan tapahtunut näin: Roopella ja Ilmolla on juuri jokin kiva leikki kesken, vaikkapa se, jossa ensin vaanitaan ja sitten painitaan. Henkilökunta tulee kesken leikin ja nappaa Roopen, "nyt tuli inspiraatio harjata kissa". Eihän siihen pysty mitenkään keskittymään, kun oli juuri mielessä, minkä esteen taakse juoksisi vaanimaan seuraavaksi, jotta pääsisi yllättämään Ilmon.

Roope: "Harja pois ja ruokaa tai leikkiä tilalle"
Sen jälkeen harjataan, milloin milläkin harjalla ja osa niistä on ihan kamalia. Yksi tuntuu siltä, että turkkia raastetaan juurineen irti ja toinen taas siltä, että lääpitään harvaoksaisella kepakolla. 

"Kamalasti piikkejä tässä yhdessä.. Ihan selkäkarvat pörhistyy"
Onneksi henkilökunta myöntää, ettei meidän harjaushetket ole aina niitä rentouttavampia ja on pohtinut, miten asiaa saataisi parannettua. Kissaspan puutteessa aloitimme arvostelemalla meidän nykyiset harjat, jonka myös kuvasimme videolle. Henkilökunta koitti mahdollisimman kevyesti pitää kissoja kiinni ja harjata. Samalla mitattiin aika, kuinka kauan kissat jaksoivat olla harjattavana ja sen perusteella pääteltiin, mikä harjoista oli kissoille mieluisin.Lopputulos oli yhtenevä myös muiden harjauskertojen havaintojen kanssa. Roope ihan tykkää tuosta ensimmäisestä saksalaisen verkkokaupan parin euron harjasta, kun taas Ilmon lemppari on Tangle Teezer -kopio. Viimeinen malli on taas niin hyödytön kapistus, että liekö henkilökunta ostanut vahingossa jonkun koiranharjan?

13 kommenttia:

 1. Ensimmäinen harja näyttää minun ex-harjalta, jota siedin ennenkuin sain suosikkini joululahjaksi (postauksen viimeiset kuvat) https://tassulinna.blogspot.com/2017/12/joulukuvia-ja-ihan-vain-pepsille-lahjat.html Minun pitäisikin esitellä miten tykkään sillä harjauksesta! Harjaus on nimittäin toisinaan ihan ok - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joku tuollainen versio voisi toimia myös Roopelle hyvin! Täytyypä pitää mielessä.

   Poista
 2. No nyt tuli siloturkkisia katteja! :) Meillä tuo ykkösharja on molempien suosikki, ja koska se ei tosiaan ole hinnalla pilattu, niin molemmilla on oma... Siihenkin on ihan hyvä syy. Hmm, en ole tainnutkaan tästä postata, joten saattaa tulla meiltäkin harjausaiheista asiaa piakkoin! :-D Kiitos vinkistä! Eipä ollut Furminator kovin suosittu! Juju yllättävää kyllä sietää sitäkin, ja viimeksi tänään sanoin sille robottiäänellä "Juu shud bii föömi-neitid"! On nimittäin karvanlähtö taas kukkeimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Postausta vaan tulemaan, mielenkiinnolla odotamme! Furminaattori ei ole kissojen suosikki, mutta tehokkuudessaan se kyllä voittaa nuo muut harjat, niin sen vuoksi silläkin tulee joskus harjailtua pahimpaan karvanlähtöaikaan.

   Poista
 3. Meillä rakastetaan harjausta! Kissojen harjat säilytetään puisessa laatikossa ja kun sieltä ottaa harjan, niin väkisin kuuluu pieni kolahdus ja molemmat kissat ovat haukkana paikalla.
  Ehdoton suosikki on tuon ensimmäisen kaltainen, mutta vähän isompi ja siinä on muovit piikkien päissä. Meilläkin oli tuollainen ilman muoveja oleva, mutta huomasin sen joskus raapaiseen ihoa ja luovuimme sen käytöstä. Myös furminaattori on kiva ja ihmiseltä omittu hiusharja 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä! Tuo ensimmäinen harja tuntuu kyllä vähän liian raapivalta somaliturkkiin, joten muovipäinenversio voisi olla hyvä. Meillä harjoja on säilytetty lelulaatikossa, niin ihan kiltisti kissat tulevat paikalle, mutta ehkä enemmän lelujen toivossa. Pitäisi kokeilla, olisiko reaktio samanlainen, jos harjat siirtäisi muualle.

   Poista
 4. Meillä ei pitkään tarvinnut opetella, että vessassa harjataan. Varsinkin, jos otukset itse tulee pyytämään! Ja tuleehan ne, nykyään jo. Mieluisin kummallekin taitaa olla tiheä ihmiskampa, mut on meillä myös furminaattori ja tuon ekan kaltainen, mutta isompi ja tyhjentää napautuksella karvatupot itsestään. - Tänäänkin oli tilanne, että pesukoneen päälle (jossa harjataan) oli ihan jonoa. Ilona tykkäsi että hän ei lähe mihinkään ennen kuin on harjattu sata tuntia, mutta lähti sitten kuitenkin. Zetor ymmärsi heti hypätä lauteille ottamaan osansa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat, kun tulevat toivomaan harjausta <3 <3 Voisi kyllä kokeilla ottaa harjauksen osaksi rutiineja ja tarjota vaikka herkkujakin alussa, niin kissatkin tietäisivät paremmin, milloin harjataan.

   Poista
 5. Meillä on tuosta ykkösestä sellainen versio, missä harjasten päissä on pyöreät "tulpat" (mitä lie muovia, tai jopa maalia), se ei raavi kissan ihoa samalla tavalla kuin tuo missä on vaan paljaat "rautalankaharjakset".
  Hemmottelussa meillä on käytössä sellainen hevosen kumisukaa muistuttava harja, lähtee sillä karvaakin, mutta enemmän se on hierontaa kuin harjausta. Furminaattorilla (Repesin Sandran föörmi-neitid -kommentille :'D) kevennän lähinnä karvaturilaiden tiiviimpiä pöheikköjä (pöksyt, kauluri, kainalot). Mori kyllä tykkää siitäkin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, pitääpä tähyillä tuollaisia harjoja seuraavaksi eläinkaupoista. Kiva, että Mori on tykästynyt furminointiinkin! Roope ja Ilmokin sitä jotenkin sietää, mutta erityisen mieluinen furminaattori ei ole.

   Poista
 6. Kiitos kattavasta raportista !

  Meillä pitäisi harjata Mimmiä ja Elliä, joista Mimmi menee ihan takulle ja Elllillä on ehkä maailman paksuin tukka. Kumpikaan ei tykkää harjaamisesta, luonnollisesti :D
  Meiltä löytyy siis kanssa kattava kokoelma harjoja eli mun harrastus on kerätä kissanharjoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niin, eipä siinä muu oikein auta, kun jollakin pitää saada harjattua. Meilläkin on ollut ainakin pari muuta videolla näkyvien lisäksi, mutta osa on hävinnyt muutoissa. Ainakin sellainen silityshanska oli joskus, mutta se ei oikein myöskään kissoja innostanut, eikä sillä saanut lähtemään karvaakaan irti. Toivottavasti Mimmille ja Ellillekin löytyisi harja, jota kissat edes vähän paremmin sietäisi.

   Poista