torstai 30. kesäkuuta 2016

6 kk uusien temppujen parissa + kesäkuun temppu

Tammikuussa haastoimme itsemme uudenvuodenlupauksella opettamaan kissoille 12 temppua vuoden aikana. Nyt henkilökunta voi juhlallisesti todeta, että puolessa välissä ollaan! Kissat ovat tähän mennessä oppineet jo seuraavat temput:
Vaikeimmat temput näistä olivat "maahan" ja oven sulkeminen. Niihin ei olisi riittänyt motivaatiota ja kärsivällisyyttä ilman temppuhaastetta. Uuden opettelusta on ollut sekä kissoille että henkilökunnalle kovasti hyötyä: Henkilökunta oppii yhä paremmin tulkitsemaan kissoja ja opettamaan uusia asioita. Kissat taas saavat virikkeitä, aktivointia ja oppivat ongelmanratkaisua. 

Temppu per kuukausi on tuntunut melko nopealta tahdilta, mutta alkeet ollaan ehditty oppia hyvin. Yllättävän pitkään kissat myöskin muistavat oppimansa perusteet.

Ensimmäinen 6 kk on menty näillä melko vapaamuotoisesti kuvatuilla videoilla. Mielessä on kuitenkin ollut, että voisi myös kuvata ainakin yhdelle kuukaudelle videon oppimisen edistymisestä. Lisäksi loppuvuodesta on suunnitelmissa tehdä video, jossa kissat tekisivät kaikki oppimansa temput putkeen. Loppuvuoden temppuja ei ole vielä päätetty, mutta vähintään yksi kahden kissan temppu olisi kiva opetella.

Kesäkuun temppu oli tosiaan "merkki", eli temppu, jossa kissan pitää kävellä sovitun alustan luo ja koskettaa sitä tassulla. Meidän merkiksi valikoitui valkoinen kirjekuori. Merkin avulla voisi myöhemmin opettaa eri paikkoihin menemistä tai temppuja, jotka vaativat tassukosketusta. Tempulla opeteltiin myös sitä, että kissat uskaltaisivat ottaa enemmän etäisyyttä herkkujen ollessa tarjolla.

Tällä kertaa tempun suoritti ensimmäisenä Roope. Roopella on kehkeytynyt hassu tapa kierää pari kertaa henkilökunnan ympäri, ennen kuin suostuu tekemään mitään, ja niin myös tässä tapauksessa. Videolla kuuluva paukutus ja närkästynyt mau'unta kuuluu siitä surullisesta kissasta, joka on jätetty tempun ajaksi takana olevaan huoneeseen odottelemaan.

Videota kuvattaessa onnistuin sekoittamaan kissoja, kun pyysin yhtäkkiä istumaan kissojen vasta kävellessä merkin luo. Varsinkin Roope meni tuosta tosi hämmentyneeksi, kun oli keskittynyt koskettamaan merkkiä ja yhtäkkiä pyydetäänkin ihan jotain muuta.. Seuraava merkki ei sujunutkaan enää niin hyvin, kun Roope meni epävarmaksi eikä enää oikein tiennyt, mitä halutaan. Kouluttajan pitäisi malttaa paremmin mielensä ja opettaa selvemmin yksi asia kerrallaan, eikä hötkyillä liikaa. Videot ovat siitä niin mainioita, että huomaa samalla itse tekemänsä virheet.10 kommenttia:

 1. Ovatpa pojat oppineet hyvin tuon tempun :0! Varsinkin Ilmon suoritus oli kadehdittava ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, vähän ois siinäkin vielä harjoittelemista :) Ilmo on kyllä nopea kissa suorittamaan noita temppuja, jos on vaan mieleinen temppu kyseessä.

   Poista
 2. Voi, kun Ilmo meni hämilleen merkin vaihdettua paikkaa, mutta vau mikä suoritus. Tää temppu on ollut miullakin suunnitelmissa ottaa jossain vaiheessa harjotteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aina henkilökunta koittaa huijata ja keksii jotain ihan omia lisäyksiään!
   T: Ilmo

   Poista
 3. Ihminen: "Roope,istu."
  Roope: "Häh?"
  Avan hurjan söpö hämmennyksen hetki. :) Olette olleet kyllä ihailtavan omistautuneita temppujen säännölliseen opettamiseen. Roope ja Ilmo ovat taitavia poikia ja osaavat jo tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Roopella oli kyllä hauska wtf-ilme tuossa kohdassa.

   Poista
 4. Roope vain hämmentyi voi <3 Hienosti pojat osaa, Ilmo on ainakin ihan super!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä ne ihan riittävän hyvin <3 ja nyt vaan seuraavaa temppua sitten treenaamaan.

   Poista
 5. Hurmaava tapa Roopella ♥ Voi Ilmon metrihäntää. mahtava! Tosi reippaasti sujuu temppuilu. :)

  VastaaPoista