sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Kissojen kouluttamisesta ja uudenvuodenlupaus

Kun Ilmo ja Roope noin vuosi sitten saapuivat uuteen kotiinsa, totutettiin kissat heti naksuttimeen. Ensimmäiset pari kuukautta henkilökunta oli motivoitunut pitämään pieniä oppitunteja ja käytti paljon aikaa sen miettimiseen, miten kouluttaa kissoille uusia asioita.Sitten tapahtui jotain - kiire, muut asiat - eikä enää tullut käytettyä kovin paljoa aikaa uusien temppujen opettamiseen. Vanhoja, jo opittuja käskyjä on helppo toistaa esimerkiksi ruokinnan yhteydessä yhä uudelleen ja uudelleen, mutta uusien temppujen johdonmukainen opettaminen on jäänyt melkein kokonaan.

Jotain Ilmo ja Roope kumminkin jo osaavat (ainakin, jos herkkuja on näkyvillä):
 • Istu
 • Tänne
 • Tassun anto
 • Tasolle hyppääminen
 • Esteen yli hyppääminen
 • Kosketuskeppiin koskeminen
Näiden lisäksi Ilmo osaa käskyn "Koppaan" ja noutaa kumilenkkiä ja boinks-lelua. Roope taas kävelee nätisti vierellä valjaissa, ainakin sisätiloissa.Molemmille on yritetty opettaa lisäksi yhtä jos toistakin, mutta epäsäännöllisesti ja hajanaisesti. Jottei hyvin alkanut koulutus jäisi ihan kokonaan tähän, teki henkilökunta uudenvuodenlupauksen, että vuonna 2016 kissat oppivat 12 uutta temppua. Eli yksi temppu per kuukausi. Pitäisi olla sopiva ja ihan mahdollinen tahti. Lupaukseen sisältyy myös se, että lopputulos, oli se sitten mitä tahansa, pitää raportoida kuun lopuksi tänne blogiin.Usein opettaminen on jäänyt siihen, ettei jaksa miettiä, että mitäköhän ja miten nyt seuraavaksi opettaisi. 12 tempun listaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta tässä joitain ideoita, mitä voisi kokeilla:
 • Renkaan läpi hyppääminen
 • "Maahan"
 • "Kieri"
 • "Merkki"
 • Mene laatikkoon
 • Ison pallon vierittäminen 
 • Soittokellon soittaminen
 • "Kerjää"
 • Syliin hyppääminen
 • Tasolle hyppääminen siten, että tunnistaa eri tasot eri käskyillä (nyt hyppäävät siten, että tasoa napautetaan sormella)
 • Kävele ympyrä
 • Oven sulkeminen
 • Sano miau
 • Pujottelu 
 • Peruuta


Tammikuun tempuksi on valittu "Maahan". Tätä on jo kokeiltu opettaa kissoille joskus aiemmin, mutta osoittautui silloin yllättävän haastavaksi, koska Ilmoa tai Roopea ei millään huvittanut mennä maahan, kun herkkuja oli näköpiirissä. No, nyt uusi yritys ja katsotaan tammikuun lopussa, mitä saimme aikaiseksi :)

21 kommenttia:

 1. Ompa hienoa kuulla miten hyvin teillä on mennyt temppuilu! :) Munkin pitäisi varmaan hankkia naksutin jossakin vaiheessa, meillä on nimittäin jäänyt temppuilu jumiin "maahan"-tempun opetteluun. :D Jostain syystä mun hienot käsieleet ja huitomiset eivät ole tarpeeksi selviä kissojen mielestä, niin josko se naksutin sitten palvelisi asiaa paremmin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, naksutin on kyllä tosi hyvä apuväline, jotta saa ajoitettua palautteen juuri oikeaan kohtaan. Monen tempun oppiminen helpottuu tosi paljon, kun saa poimittua kissan käytöksestä juuri sen jutun, mitä haluaa kulloinkin opettaa.

   Poista
 2. Toivottavasti temppuilut menee sujuvasti. Odotamme kovasti sitä kuun lopun postia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan :) Onneksi tässä on vielä muutama viikko aikaa :D

   Poista
 3. Inspiroiva temppulupaus, innolla jäädään kuulolle odottelemaan tuloksia :) "Maahan" on osoittautunut Pöpölle aika ylitsepääsemättömäksi tai sitten en vain osaa. Koko asento tosin tuntuu olevan Pöpölle aika luonteenvastainen, sillä en ole tainnut varmaan ikinä nähdä sitä omaehtoisesti sellaisessa "klassisessa" maassaoloasennossa. Meidän poika osaa vain röhnöttää ja pötköttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli myös tuon maahan menon kanssa ongelmia. :D Paavo meni semmoseen hassuun kyykky asentoon, kun se ei millään tajunnu miks pitäs käydä makoilee kesken leikin.

   Tsemppiä meiltäkin temppuiluun! Kuulostaa hyvältä suunnitemalta! :)

   Poista
  2. Heh, juu, no en varmaan vaadi ihan täydellistä makuuasentoa, vaan luultavasti lopputulos on jonkinasteinen röhnötys :D Kunhan nyt ois kuitenkin makuullaan. Ilmon tekee myös kaikkia epämääräsiä kyykkyjä ja muita, mutta sellaista makuuasentoa, jossa molemmat jalat olisivat kunnolla maassa, en ole saanut vielä napattua.

   Poista
 4. Wau! Vähänkö ootte taitavia! Onnea uusille tempuille, kerrottehan kuulumisia harjoituksista

  VastaaPoista
 5. Kuinka fiksuja siellä vuoden päästä oikein ollaankaan, kun nyt jo pojat osaa noin paljon temppuja! Jännityksellä seuraamme edistymistänne :)

  VastaaPoista
 6. Meillä Juju oppi lopulta maahan menemisen sängyn päällä. Kun vain odotin siinä tarpeeksi kauan ja paikoillaan, niin se kyllästyi ja kävi maaten. Sitten naksautin ja palkitsin ruhtinaallisesti. Se temppu opittiinkin sitten kerralla! :) Meidän pitäisi myös opetella uusia temppuja, mutta Juju osaa jo niin paljon kaikkea, etten enää oikein keksi uusia - tai jos keksin, en oikein tiedä, miten ne opettaisin. Täytyy vähän ränkätä omiakin aivoja. Ehkä tuo oven sulkeminen voisi olla mahdollinen. :) Mukavia treenejä! Kiinnostuneena odottelen kuukausiraportteja uusista tempuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Roope on kans sellainen, että menee maahan sitten, kun kyllästyy. Ilmo alkaa vaan nuolla itseään, eikä oikein sittenkään käy maate. Ehkä pitää herättää Ilmo keskellä yötä ja yrittää sitten :D

   Poista
 7. Mahtava tavoite/lupaus! :) Innolla jään odottamaan raportteja, hyvät temput olet valinnut! Tuossa on myös plussaa, että kun vaativuustaso on vaihteleva, niin vaikeidenkin temppujen kohdalla tuo 12 temppua/vuosi voi hyvinkin toteutua, vaikka ihan kuukaudessa ei sattuisi oppiminen tapahtumaankaan. :) Mie olen koittanut opettaa puheliaalle Haikulle puhumista, mutta sillä on vielä vähän hakusessa sen ymmärtäminen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps. Jos keskittyy yhteen temppuun koko kuukauden ajan, niin nuo pala palalta opittavatkin ovat varmaan ihan mahdollisia. Lisäaika ei välttämättä tuo noihin etua, kun olisi varmaan hyvä opettaa melko pienen ajanjakson aikana, ettei kissa ehdi unohtaa sitä edeltävää osaa, mikä vaaditaan koko tempun oppimiseen. Esimerkiksi jos tuota oven sulkemista miettii. Mutta katsotaan nyt, miten menee :) Tuon maahan -käskyn pitäisi olla melko helppo sitten, kun sen kerran oppii.

   Opetin itse kans jossain vaiheessa vähän puhumista, mutta sitten mietin, että onkohan se hyvä juttu, jos näiden puheliaisuus vielä lisääntyy tästä :D Toki sitä saa myös sitten sammutettua, jos ei palkitse muusta kun niistä kerroista, kun kissa maukuu käskystä.

   Poista
 8. Whuhuuuu, tämä jää kateellisena odottelmaan raportteja :)

  VastaaPoista
 9. Me jäämme odottamaan raportteja ja toivomme helmikuulle kieri temppua ja kertokaa sitten myös miten opetitte, koska mä en ymmärrä yhtään miten sen voisin opettaa Ruffelle :D Maahan on meillä jo onneksi hallussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, se maahan olikin vähä vaikea jo itsessään. Kieri-tempun voisi ehkä opettaa kosketuskepillä? Jos kissa vaan pysyisi tarpeeksi kauan maassa. En tiedä, en ole vielä testannut. Tuo voisi olla kyllä jossain vaiheessa hyvä temppu.

   Poista
 10. Minä jelppasin ahneen Oivamukseni maahan menon oppimista aikanaan niin, että laitoin käden nyrkissä lattiaa vasten (meillä käsimerkkikäskynä tälle tempulle) ja ovelana likkana jemmasin kananamin nyrkin sisään. Johan alkoi lattia vaikuttaa kiinnostavammalta, kun namit tuoksui alhaalta. :D Mutta vaikea se on edelleen. Oivan pitää yleensä kokeilla pari kertaa, josko saisi palkan vain koskettamalla kättä tai kyyristymällä. Sen jälkeen tarjoaa vasta "kunnollista" maahan menoa, josta saa namin.
  Jos pojat osaa jo antaa tassua, vilkuttaminen voisi olla helppo oppia siihen kaveriksi tai sitten semmonen yläfemmaläppy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vilkuttaminen vois olla kyllä kiva! Kokeilin houkutella kissoja herkun avulla maahan, mutta se ei oikein kunnolla toiminut, tai sitten en vaan osannut :)

   Poista