lauantai 13. lokakuuta 2018

Muoviton kissan hoito?

Viime aikoina on noussut uutisvirtaan ilahduttavan paljon keskustelua siitä, mitä jokaisen meistä tulisi tehdä, jottemme ylenpalttisella energiankulutuksella ja roskaamisella aja koko maapalloa tuhon partaalle.

Erityisesti tänne Australiaan muuton jälkeen on tajunnut, kuinka edelläkävijä Suomi on kierrätysasioissa. Muistan, kun 90-luvulla silloiseen asuinkaupunkiini tuli bio- ja palavan jätteen astiat ja vanhempani laittoivat jääkaapin oveen ohjeet, mikä roska kuuluu minnekin. Samoin muovipusseja en muista omana elinaikanani saaneen koskaan kaupasta ilmaiseksi, ja pullonpalautusjärjestelmä on ollut käytössä jo vuodesta 1952!



Miten asiat ovat Länsi-Australiassa vuonna 2018? Meillä on kerrostalossa "kierrätysastia", johon laitetaan pahvilaatikot, paperi, lasipullot, alumiini ja muovipurkit. Paikalliset kuitenkin sanovat, että "samaan paikkaan ne kuitenkin lopulta menee", eli luottamus siihen, että kierrätysastioiden tavara tulisi jotenkin järkevästi lajiteltua, ei ole kovin suuri. Ilmeisesti roskia kuljetettiin ainakin jossain vaiheessa Kiinaan poissa silmistä, poissa mielestä mentaliteetilla.

Pullonpalautusjärjestelmää täällä ei ole, eikä tietoa, milloin sellainen saattaisi olla tulossa. Ilmaiset muovipussit kiellettiin kaupoista vasta heinäkuussa 2018. Ystäväni Anu on kirjoittanut hyvän blogipostauksen täällä vallitsevasta yleisestä asenneilmapiiristä

Muiden ihmisten törttöily ei ole kuitenkaan syy olla tekemättä itse mitään, päin vastoin. Omassa käytöksessänikin olisi paljon, paljon parantamisen varaa näihin asioihin liittyen. Välillä oma sisäinen sopulini voittaa ja pienenkin muutoksen tekeminen tuntuu ylitsepääsemättömän haastavalta, vaikka tietoinen mieli sanookin toista. 

Kuva täältä

Tästä päästään viimein itse aiheeseen, eli kissoihin. Henkilökunta kokeili noin vuosi sitten vaihtaa elämäntyyliään muovittomampaan, mutta kokeilu kaatui aika nopeasti siihen, että niin monia omia kulutustottumuksiaan olisi pitänyt miettiä samaan aikaan täysin uusiksi. Kokeilusta viisastuneena mietinkin, että jos nyt kokeilisi samaa asiaa osa-alue kerrallaan: ensin eläintenhoito, sen jälkeen vaikka ihonhoitotuotteet, sitten ruokailutottumukset. 

Kissojen hoidossa meillä syntyy eniten muovijätettä kissanhiekasta ja ruuista. Kissoille ostetut valmispakasteet ovat muovipakattuja ja lisäksi itse tehdyt sekoitukset on totuttu pakkaamaan kertakäyttömuovipusseihin ennen pakastamista. Lisäksi ainakin suurin osa kissanhiekkavalmistajista toimittaa tavaransa muoviin pakattuna ja meillä pakataan kissanhiekka hävitettäessa muovipussiin, mikä taas jälleen lisää muoviroskan määrää. 

Eli parantamisen mahdollisuuksia on paljon!

Siispä aika ottaa haaste vastaan ja kokeilla kuukauden ajan tiputtaa kissojen hoidosta aiheutuvan muovin määrä mahdollisimman minimiin. Kokeilukuukaudeksi valitsin marraskuun, jotta asiaan ehtisi perehtyä tarkemmin ennen kokeilun aloittamista. Tässä parin viikon aikana ehtii myös sopivasti kuvata meidän alkutilanteen muovin käytön suhteen ja katsoa, mihin asti päästään. 

Onko teillä mietitty samoja asioita? Löytyykö keltään hyviä vinkkejä muovijätteen vähentämiseen?

10 kommenttia:

  1. Tosi hyvä pointti ja jään kiinnostuneena odottamaan teidän marraskuun havaintoja! Tekee niin pahaa tämä maapallon saastuttaminen, johon itsekin tietty osallistun, vaikka yritän kyllä tehdä edes niitä pieniä tekoja. Meidän taloyhtiössä on onneksi käytössä kaikki kierrättämisen muodot, ja oli aika järkkyä huomata, miten sekajätteen määrä väheni merkittävästi, kun tuli myös muovinkeräys. Olen jo iät ja ajat pitänyt mukana aina kangaskassia ostoksilla, jottei tarvitse muovikasseihin kajota, mutta on pakko tunnustaa, etten ole oikeastaan kissa-asioissa ottanut tätä muovittomuusnäkökulmaa esiin. :-( Jään siis odottamaan teidän raporttia ja lupaan ottaa vähintään yhden vinkin meilläkin käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keräysastiat olisi kyllä luksusta. Meillä ei kierrätetä edes biojätettä ja tuntuu hölmöltä heittää ruuantähteitä muun jätteen sekaan. Ehkä pitäisi kehitellä oma komposti tuonne parvekkeelle tai jotain...

      Toivottavasti me keksitään jotain vinkkejä, joista olisi hyötyä :) Isoin haaste on kyllä ruuan ostaminen ilman muovipakkausta. Ajattelin koittaa uskaltautua oman kipon kanssa kaupan lihatiskille. Katsotaan, miten käy.

      Poista
  2. Mahtava kokeilu teillä mielessä! Mä havahduin joitakin vuosia sitten miettimään tätä kulutusta ja jätettä. Pysäyttävää oli kun kuulin että lähes tulkoon kaikki kissanhiekassa käytettävä bentoniitti louhitaan pohjois-Amerikassa. sieltä se sitten roudataan pitkien matkojen päähän, kissa pissii siihen ja hiekka päätyy kaatopaikalle (savi ei pala ja biojätteeseenkään sitä ei saanut laittaa, ja omaa kompostia ei ollut). Vaihdoin puupohjaiseen euroopassa valmistettuun hiekkaan; kuljetusmatkat lyhyempiä, pakkausmateriaali paperia ja käytettynä voi laittaa polttojätteeseen. Pakastelihat ostan puolen kilon paketeissa ja ne on kyllä muoviin pakattu, mutta kuitenkin parempi vaihtoehto kuin vaikka ateriapussit, ja ruuat kannan kotiin repussa en muovikassissa. Lihasekoitukset pakastan muovisiin jätskirasioihin pakastepussien sijaan. Samat rasiat on olleet käytössä jo varsin pitkään. Täyteen muovittomuuteen en kissojen kanssa pääse, kun vaikka lihat ostaisi hallin lihatiskiltä, niin johonkin muovipussiin ne pakattaisiin silti, ja toistaiseksi en ole keksinyt mihin muuhun käytetyn hiekan voisi pakata kuin muoviseen roskapussiin. Mielenkiinnolla odotan keksittekö tähän jonkun ratkaisun

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia hyvistä vinkeistä! Luulen, ettei meilläkään päästä pidemmällä aikavälillä ihan täysin muovittomaksi, mutta pitää koittaa lähteä ääripäästä liikkeelle ja toivoa, että siitä muodostuisi mahdollisimman monta rutiinia kokeilukuukauden jälkeisellekin ajalle. Nuo puupohjaiset hiekat on onneksi nykyisin tosi hyviä ja ihan kelpo vaihtoehto betoniitille, jota meilläkin käytettiin pitkään hiekkana ennen vähittäistä siirtymistä puupohjaisiin vaihtoehtoihin.

      Poista
  3. Kävin toissa viikolle viemässä sortti asemalle risan mikroaaltouunin ja videosoittimen. Siellä mulla kävi sama ajatus mielessä, kuinka loistavasti täällä Suomessa kierrätetään ! Siellä oli kivijätteestä sekajätteeseen pisteet, vaaralliset aineet ja sähköromuille koosta riippuen omat paikkansa. Ja klo 18 pintaan oli alueelle jopa jonoa !

    Mielenkiinnolla jään seuraamaan teidän koetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sortti oli ihan huippu! Kokeen edistymisestä tulossa pian postaus, kunhan vaan ehdin kirjoittamaan lisää.

      Poista
  4. Muoviton maailma olisi mahtava saavutus, mutta kun melkein kaikessa on muovia tuntuu aika toivottomalta tämä taistelu. Itse pyrin ostamaan muovittomia pakkauksia, ja esimerkiksi kuorittavat hedelmät ja vihannekset ostan ilman pussia, tai pakkaan kangaspussiin. Kaupan tädit tykkää, kun hihnalla pyörii kymmenen irrallista mandariinia, mutta syytön minä siihen olen, että ei ole muuta kuin muovipusseja tarjolla niiden pakkaamista varten.
    Meillä on myös kierrätys vähän niin ja näin, taloyhtiössä on kierrätysastiat, mutta aina niissä on väärää tavaraa, ja esim. biojäteastia on sijoitettu siten, että en ylety sinne laittamaan mitään. Biojätteelle olen miettinyt pientä kotikompostia,joka ei kuulemma haise pahalle, ja jota voi pitää vaikka keittiön roskiskaapissa. Tuolla moisesta ihmevehkeestä artikkeli https://yle.fi/uutiset/3-8836653.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komposti olisi kyllä hyvä ja sitä ollaan täälläkin mietitty. Kiitoksia lukuvinkistä! Muovittomasta maailmasta ollaan kyllä tosiaan kaukana, mutta onneksi pieniä asioita on jo tapahtunut (esim. muovisia pillejä ei käytä täällä enää juuri mikään ravintola) ja kysyntä muovittomille tuotteille on kasvussa.

      Poista
  5. Suomessa asioita pitää niin itsestäänselvänä. Kuinkahan monessa maassa on pullonpalautusmaatteja tai patterinkierrätyksiä ymym? Nyt kun on 4 kissaa sitä on iloinnut, että muovin määrä on vähempi kun esim. 400 g lihapaketteja ei enää tarvi laittaa pienempiin pusseihin ja viimeisin 10 kg broilerinsydänpaketin pussittamiseen meni puolet vähemmän pusseja kuin aiemmin. Siitähän ei puhuta, että lihankulutushan on nyt melkein tuplat kun pentu... xD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kissoille nyt ei voi valitettavasti syöttää mitään muuta kuin lihaa, mutta pitää koittaa sitten kompensoida muilla asioilla!

      Poista