lauantai 24. maaliskuuta 2018

Ilmon oksennuspäiväkirja ja lihottamissuunnitelma

Meillä on ollut ihan pennusta asti haasteena se, että Roope dominoi Ilmoa ruokailutilanteissa. Kun kissat aiemmin söivät omista ruokakupeistaan, Roope saattoi pelkällä uhkaavalla katseellaan keskeyttää Ilmon ruokailun ja syödä oman ruokansa lisäksi loput Ilmon ruuasta. Ongelmaan auttoi kopparuokinta, eli molemmat ovat syöneet jo pitkään ruokansa omassa kopassaan.

Toinen ruokailuongelma, mahdollisesti tähän edelliseen liittyvä, on se, että Ilmo oksentaa melko usein sulamatonta ruokaa ruokailun jälkeen. Kissa siis käytännössä vain pulauttaa ruokakupin sisällön ulos mahastaan n. 1-15 minuuttia ruokailun jälkeen. Pulauttamista on tapahtunut pienestä pitäen, mutta tuntuu, että näin vanhemmiten sitä tapahtuu yhä enemmän ja enemmän. Ilmon ruokinnasta on tullut melkoisen haastavaa, kun koitamme välttää noita oksenteluja:

  • Kissalle pitää antaa tosi pieniä annoksia kerralla ruokaa. Esimerkiksi märkäruokaaa vain pari ruokalusikallista kerralla. 
  • Kuivaruokaa kissan maha ei enää siedä ollenkaan. Olimme muutaman kuukauden syöttämättä kuivaruokaa ja sen seurauksena tällä hetkellä ihan muutama nappulakin näyttää tulevan ulos
  • Sellaiset raakaseokset, joissa on broilerin/possun suikaleita, tuntuvat laukaisevan herkemmin oksentamisen. Ehkä sen vuoksi, että nuo lihat on helpompi ahmia pureskelematta kunnolla. Sitkeämmät lihat, kuten kenguru tai sisäelimet, eivät tunnu samalla tavalla oksettavan. 
  • Jos kissa oksentaa, ei uutta ruokaa voi antaa yli tuntiin, koska kissa oksentaa myös uuden ruuan saman tien ulos

Roope kopparuokailemassa
Olen tietysti miettinyt, että onkohan taustalla ahmimisen lisäksi sairaus. Tutkin kissojen eläinlääkärikäyntejä vuodelta 2016 ja tuolloin Ilmo painoi 3.85 kiloa. Tällä hetkellä kissa painaa 3.5 kiloa. Kun käytimme helmikuussa Roopea lääkärissä, eläinlääkäri nopeasti tunnusteli Ilmoa pyynnöstäni ja sanoi, ettei kissa ole vielä huolestuttavan laiha, mutta voisi hyvin saada vähän enemmän lihaa luidensa ympärille. Kissan ruokahalu on hyvä, eikä muita huonovointisuuden merkkejä oksentamisen lisäksi ole ollut.

Tässä Ilmo tänään aamulla. Rimpuloitumisen huomaa erityisen hyvin, kun laittaa kissalle valjaat päälle. Ovat nimittäin löystyneet siitä, mitä olivat joskus aikaisemmin :/
Tarkoituksena on seurata tilannetta kuukauden ajan ja koittaa kasvattaa Ilmon ruokintamääriä. Käytännössä ajattelin tehdä seuraavat muutokset kissojen ruokintatottumuksiin:

  1. Roope ruokitaan kopan ovi lukittuna. Koppien ovet on jätetty auki ruokintatilanteessa, mikä on huomattavasti käytännöllisempää, kun ei tarvi aamukiireissään jäädä vahtaamaan, milloin kissat ovat syöneet. Voi kumminkin olla, että Ilmo ahmii sen vuoksi, kun tietää, että Roope tulee sitten kopan oven eteen vahtaamaan, milloin kissa on syönyt. Eli nyt teemme siten, että Ilmo saa edelleen ruokailla kopan ovi auki, ja Roopen kopan ovi avataan vasta sitten, kun Ilmo tulee ulos kopastaan. (sivuhuomautus. Testasimme tätä ensimmäistä kertaa eilen, ja toki sitten Roope jäi vahingossa koppaansa puoleksi tunniksi, kun emme muistaneet ottaa kissaa ulos! Ihan hiljaa ja kiltisti vieläpä makoili siellä tuon puolen tunnin ajan :D)
  2. Kissojen koppien välimatkaa on kasvatettu. Aikaisemmin kopat olivat makuuhuoneessa noin 1.5 metrin etäisyydellä toisistaan. Nyt kopat ovat olohuone/keittiössä, välissä on viitisen metriä ja raapimispuu. Testattiin myös, että kopat laitettaisi eri huoneisiin, mutta se ei toimi meillä, kun kissat jotenkin stressaantuvat siitä, kun eivät tiedä, missä toinen on. Välimatkaa voisi kasvattaa tuosta hiljalleen, jos on tarpeen.
  3. Nostan päivittäisen ruokamäärän aamulla jääkaappiin ja katson illalla, että ruokamäärä on syötetty. Kissat on aikaisemmin ruokittu kolme kertaa päivässä, ja nyt kun Ilmolle ei ole uskaltanut antaa kerralla kovin isoa annosta oksentelujen pelossa ja ruokimme kissoja vuorotellen, on päivän päätteeksi melkoisen epäselvää, että montako purkkia tai pussia ruokaa kissat lopulta söivät. Eli nyt kolmen kerran sijaan ruokitaan vaikka 15 kertaa, kunhan vaan koko päivälle suunniteltu ruokamäärä tulee syötettyä.
  4. Ilmolle pidetään oksennuspäiväkirjaa, johon merkataan oksennuskerrat ja mitä kissalle on syötetty ennen. Tällä koitetaan saada selkeämpi ymmärrys siitä, kuinka paljon noita oksentamisia on kuukaudessa.
Oksennuspäiväkirja jääkaapin ovessa, johon kirjataan oksennuspäivät, kerrat, milloin, mitä syötettiin ennen ja oliko oksennuksessa selkeitä karvamöykkyjä. 22 maaliskuuta tuli kaksi oksennusta
Katsotaan näillä muutoksilla. Jos Ilmo oksentelee huhtikuun lopulla edelleen paljon ja painossa ei tapahdu muutosta, niin sitten käydään eläinlääkärin juttusilla. Jos jollakin on hyviä vinkkejä, kuinka kissan mahaa saisi rauhoitettua tai kokemuksia siitä, voisiko joku sairaus olla tuossa taustalla, niin kaikki tieto tulisi tarpeeseen. 




18 kommenttia:

  1. Ihmisellä ei ole tietoa mahan rauhoittamisesta. Minut saatiin viimeksi lihomaan Nutriplus-tahnan avulla. Pulauttelu taisi olla joskus menneinä aikoina abyillä aika yleistä. Ihmisen äidillä oli ennen abytyttö, jolla oli tapana pulautella lähes joka päivä. Lihaa ja läskiä riitti. Kissa oli oikein terve ja saavutti 22 vuoden kunnioitettavan iän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Kiva kuulla, että noin vanhaksi voi kissa elää, vaikka ruuat tulisikin välillä ulos. Pitääpä kokeilla Ilmolle Nutriplussaa, jos paino ei muuten lähde nousuun. Kiitoksia vinkistä!

      Poista
  2. Pena pulauttelee myös toisinaan, olen kyllä huomannut suoran yhteyden ahmimisen ja/tai liian pitkän ruokavälin ja pulauttelun välillä. Mitää sairautta ei ole koskaan todettu, eikä kissa vaikuta mitenkään sairaalta, kun näitä aikoja on.
    Toivottavasti keksitte asiaan ratkaisun, joka tekee elämästä helpompaa ja poika saa myös vähän lihaa luiden päälle (meillä tää ei muuten oo koskaan kyllä kiloissa näkynyt, vähän sais kyllä vaikka näkyäkin). Kurjia nämä mysteerivaivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvä tietää, että muutkin kissat tuota tekevät ilman mitään sairautta. Meilläkään ei aiemmin näkynyt painossa, mutta nyt viime aikoina oksentelu tuntuu yleistyneen. Jospa nuo pienet muutokset auttaisivat niin paljon, ettei muita keinoja tarvittaisi.

      Poista
  3. Mimmikin toisinaan pulauttelee ruokansa ja mäkin oon yhdistänyt sen liian pitkään ruokailuväliin ja ahmimiseen. Jos ruoka on auttamattomasti myöhässä, annan pienen erän ensin ja loput hetken päästä. Se on jo auttanut paljon tuohon. Meillä on myös (vain Mimmille kelpaavia) raksuja aina tarjolla just tuon takia, pupeltaa niitä itselleen sopivin väliajoin. Meillä pulauttelu lisääntyi huomattavasti, kun raksuja ei ollut tarjolla.
    Toivottavasti puklipäiväkirjan pito auttaa näkemään, mistä kiikastaa. On nämä veitikoita. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset raksut ois kyllä hyvä juttu! Tosin en tiedä, miten toimisi meillä, kun Roope on se meidän raksuimuri. Toisaalta tästä tulikin mieleeni, että meillä aikaisemmin oli rei'itetyssä pullossa aina päivisin raksuja, joista Ilmo oli kiinnostuneempi ja osasi pyöritellä niitä taitavammin ulos kuin Roope. Sitten tuli tauko, etten ostanut ollenkaan kuivaruokaa, niin nyt pitäisi totuttaa kissat siihen uudelleen, jos haluaisi kokeilla tuota pullosysteemiä.

      Yksi idea voisi olla myös sellainen kissan sirulla toimiva ajastettava ruokakuppi, mutta ne ovat aika kalliita.

      Poista
  4. Voi Ilmo, toivottavasti sun vatta rauhottuu ja saat hieman painoa lisää.
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan! Ainakin nyt on monta päivää mennyt tosi hyvin, kun olen saanut useammin ruokaa.

      T: Ilmo

      Poista
  5. Yksi kissa jota kävin erään perheen luona silloin tällöin hoitamassa silloin kun nämä olivat matkoilla oksensi myös ruokansa (märkä) mikäli söi kovin paljon kerrallaan. En muista oliko kissalla ihan diagnoosi tähän vai liittyikö yksinkertaisesti siihen että hotki ruokaansa ahmien ja lopulta vain tuli paha olo. Muuten ei ollut sairas ollenkaan.

    Yksin ja rauhassa erillään ruoan saaminen kuulostaa fiksulta ratkaisulta, samaten se että pysyy päiväkirjan avulla kartalla niin pystyy kartoittamaan tilannetta tarkemmin. Toivottavasti tilanne tuosta rauhoittuisi puklausten osalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoisia ahmatteja me kissat olemme kyllä, kun tulee niin huono olo mahaan, että pitää yökätä ruuat ulos. Toivotaan tosiaan, että oksentelu näillä toimenpiteillä vähenisi!

      Poista
  6. Meillä Juju on se pikku ahmatti, joka pulauttaa herkkuruoat heti pois, jos sitä antaa kerralla liikaa. Meillä on auttanut se, että pilkon raakalihapalat tosi pieniksi paloiksi ja annan niitä useassa erässä. Nupulla ja Jujulla on onneksi niin erilaiset mieltymykset, ettei tule ongelmaa siitä, että molemmat olisivat samalla kupilla. Toivottavasti Ilmon puklut saadaan kuriin ja paino kohoamaan päin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu eiköhän, toivotaan näin! Ja hirmu hyviä vinkkejä jo tullut monta, kiitoksia! Voisi kokeilla myös tuota raakaruuan pilkkomista, erityisesti kanan ja possun osalta, kun ne tuntuvat aiheuttavan useammin meillä pulautustarvetta.

      Poista
  7. Nää on pitkäjänteisiä juttuja, tsemppiä projektiin! Uskoisin, että jo pelkästään tuolla Roopen kopan sulkemisella on vaikutusta.

    Meillä Rakun kanssa on ollut nuorempana oksenteluongelmaa ja ensimmäisellä pitkällä episodilla syynä oli liian vahvan ruuan antaminen tietyn kellonajan jälkeen. Rakulla oli tapana oksennella aamuyöstä. Vahva ruoka oli meidän tapauksessa broilerinkaula tai tarkemmin se luuosa siinä. Muistaakseni klo 18 jälkeen annettuna aiheutti oksentelua.

    Toisella episodilla syyksi paljastui kellonajallinen ongelma minkä tahansa ruuan kanssa. Jostain syystä klo 22 jälkeen annettu ruoka aiheutti oksennusreaktion aamuyöstä. Pitkään mentiin kissan ehdoilla, mutta tästä siedätin lopulta pois n. 5 min kerrallaan ja nykyään ei ole enää väliä antaako vaikkapa aamukolmelta iltapalan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, joskus näennäisesti pienillä jutuilla voi olla tosi iso merkitys! Pitääpä tarkkailla myös noita kellonaikoja, että tapahtuuko aina tiettyyn aikaan.

      Poista
  8. Laitoin sinulle sähköpostia eli Anicol 4-LEGS Maitohappobakteeri-entsyymi-valmisteesta on ollut hyötyä vastaavanlaisessa tilanteessa oman kasvattimme kohdalla (aby var).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkistä! Löysin pari vastaavaa valmistetta täältä, niin pitää käydä ostoksilla, jos oksentelut eivät muutoin vähene.

      Poista
  9. Meillä syynä IBD.
    Blogissa en noista syistä suuremmin koskaan kirjoitellut, kun aina ajattelin että Nisu vaan siis ahmii ja sit lentää. Tai on maha tyhjä ja sit lentää vaan sappi. Kunnes lääkäri sanoi, ettei koskaan ole normaalia, että kissa oksentaa. Kandee varmaan tutkia, ettei mene siihen tilaan meillä: sisuskalut niin tulehtuneina, että koko kissa ihan rämänä ja kulut taivaalllisen suuret.
    Ja luonnollisesti toivon, että teillä ei ole mitään moista vaan ihan vaan helpolla hoidettava vaiva <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep :/ Ja siksi pitääkin nyt seurailla tarkemmin ja viedä kissa lääkäriin, jos asia ei muilla toimenpiteillä helpotu.

      Poista